Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie: Ukrajina osvobodila polovinu území dobytého Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tvrdé boje za osvobození dalšího ukrajinského území potrvají měsíce, uvedl v neděli šéf americké diplomacie Antony Blinken. I tak už podle něj Ukrajinci získali zpět půlku území, které při invazi obsadilo Rusko.

Článek

Ukrajina osvobodila polovinu svého území, které dobylo Rusko během invaze zahájené loni v únoru, uvedl dnes podle agentury Reuters šéf americké diplomacie Antony Blinken. V televizním rozhovoru odhadl, že osvobození dalšího území během ukrajinské protiofenzivy není záležitostí jednoho či dvou týdnů, ale že tvrdé boje potrvají spíše měsíce.

„Už bylo získáno zpět okolo 50 procent toho, co bylo původně obsazeno,“ řekl Blinken televizi CNN.

„Stále jsou to relativně počáteční dny protiofenzivy. Je to těžké,“ prohlásil. „Neodehraje se to během příštího týdne či dvou,“ řekl o úplném osvobození Ukrajiny a upozornil, že na vývoj na bojišti je záhodno hledět spíše v perspektivě měsíců.

Naděje, že by Ukrajina mohla po zahájení letní protiofenzivy rychle vyhnat ruské síly ze svého území, slábnou vzhledem k tomu, na jaké obtíže narážejí Ukrajinci, když se snaží prolomit opevněné ruské pozice na jihu a východě země, napsala agentura Reuters. Připomněl, že Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc připustil, že ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Ukrajinský prezident zároveň prohlásil, že Kyjev nedbá na tlak na urychlení postupu a bude si počínat tak, jak pokládá za nejlepší.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj začátkem roku ve shrnutí loňského válčení uvedl, že se ukrajinským silám během podzimní protiofenzivy podařilo osvobodit dvě pětiny území, kterých se ruská vojska zmocnila po zahájení invaze.

Reklama

Doporučované