Hlavní obsah

Invaze nelituji. Putin se setkal s matkami vojáků, které poslal na smrt

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin při setkání s matkami ruských vojáků.

Reklama

Vladimir Putin řekl, že sdílí bolest matek, které přišly o syny, a chápe, že dítě jim nemůže nikdo nahradit. Zároveň ale prohlásil, že invaze na Ukrajinu nelituje.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin, který na konci února nařídil vpád ruských vojsk na Ukrajinu, prohlásil, že sdílí hoře matek, které přišly o své syny.

Zároveň ale Putin tvrdí, že nelituje spuštění „speciální vojenské operace“, jak Moskva invazi na Ukrajinu nazývá. Svůj únorový rozkaz považuje za přelomový okamžik, kdy se Rusko konečně postavilo arogantní západní hegemonii po desetiletích ponížení, která následovala po pádu Sovětského svazu, píše agentura Reuters.

Rusko za devět měsíců bojů přišlo podle odhadu ukrajinského generálního štábu o více než 86 tisíc vojáků.

Putin prý vojákům telefonuje

Z prezidentova setkání s matkami vojáků válčících na Ukrajině odvysílala zpravodajská televize Rossija 24 v přímém přenosu jen Putinova slova na úvod, až do prezidentova oznámení, že „začíná svobodná diskuse“.

Analýza: Jak ruskou ekonomiku proměnila válka

Kreml čím dál více přizpůsobuje ruské hospodářství potřebám války na Ukrajině. Je to marné úsilí, nebo si přerozdělováním výdajů zajistí pevnější podporu obyvatelstva?

„Já osobně a celé vedení země sdílíme tuto bolest, chápeme, že nic nemůže nahradit syna, ztrátu dítěte, zvláště matce,“ oslovil Putin účastnice setkání.

Prezident v pátek tvrdil, že s vojáky ve „speciální vojenské operaci“ občas mluví po telefonu. „Hovořil jsem s těmi, kdo mě udivili svou náladou, svým přístupem k věci. Nečekali telefonát ode mne,“ poznamenal s tím, že tyto hovory se podařilo zorganizovat právě díky matkám vojáků.

Ruské vojáky Putin označil za hrdiny. Ukrajinská strana naopak opakovaně upozorňuje na množící se důkazy o zločinech, jichž se na nyní už osvobozených územích příslušníci ruských ozbrojených sil dopouštěli.

„Nikdo, kromě nich a jejich bezprostředních velitelů, kteří jim stojí po boku, neví, jak je tato práce těžká a jak moc souvisí s reálným ohrožením života a zdraví,“ prohlásil Putin.

Ruský prezident, který je současně vrchním velitelem ozbrojených sil, ale ruské vojáky na frontě nikdy nenavštívil, na rozdíl od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se za obránci Ukrajiny již několikrát podíval.

Zelenskyj v Chersonu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil na půdu, kterou ještě týden před tím označoval ruský prezident Vladimir Putin za „ruskou navždy“. Okupační vojska však musela kapitulovat a ukrajinský Cherson vyklidit.

Zelenskyj takto naposledy zavítal do nedávno osvobozeného Chersonu, jediného oblastního centra, které se Rusům za 275 dnů války podařilo dobýt a o které nedávno zase přišli.

Šéf ruského státu v pátek prohlásil, že život je mnohem složitější, než se ukazuje na obrazovce televizoru či počítače – a na internetu se podle Putina nedá „vůbec ničemu věřit“, protože se tam vyskytuje „spousta všelijakých falešných informací, podvrhů, klamání a lží“, vždyť informace jsou dnes také zbraní války.

Rusko po začátku války výrazným způsobem omezilo dostupnost většiny celosvětových sociálních sítí i internetových stránek západních médií. Odborníci už také řadu let upozorňují na ruské šíření dezinformací a informační válku vůči západním společnostem.

Reklama

Doporučované