Hlavní obsah

Invaze se prý blíží. USA chystají evakuaci svého velvyslanectví v Kyjevě

Foto: Profimedia.cz

Američané reagují na varování západních tajných služeb, že se ruská invaze na Ukrajinu blíží.

Reklama

Spojené státy chystají evakuaci svého velvyslanectví v Kyjevě.

Článek

Podle agentury AP reagují na varování západních tajných služeb, že se ruská invaze na Ukrajinu blíží.

Američtí úředníci podle AP tvrdí, že ministerstvo zahraničí dnes plánuje oznámit, že všichni američtí zaměstnanci na kyjevské ambasádě budou muset opustit zemi před obávanou ruskou invazí. Ministerstvo zahraničí se k tomu nevyjádřilo.

Ministerstvo již dříve nařídilo rodinám zaměstnanců americké ambasády v Kyjevě, aby odešly. Ponechalo ale na uvážení zaměstnanců, kteří nejsou zásadní pro chod úřadu, jestli také chtějí zemi opustit. Dnešní krok přichází ve chvíli, kdy Washington zesílil svá varování před možnou ruskou invazí na Ukrajinu.

Úředníci, kteří s AP mluvili pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni se o této záležitosti veřejně vyjadřovat, uvedli, že omezený počet amerických diplomatů může být přemístěn na západ Ukrajiny poblíž hranic s Polskem, které je spojencem v NATO. USA by si tak mohly udržet diplomatickou přítomnost v zemi.

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland.

Necestovat do této země radí svým občanům Izrael. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

Reklama

Doporučované