Hlavní obsah

Írán se chystá poslat Rusku další zbraně včetně balistických raket, píše CNN

Foto: Profimedia.cz

V posledních týdnech bylo při útocích raketami i drony zničeno několik budov v blízkosti kyjevské elektrárny (ilustrační obrázek).

Reklama

Zbrojní zásilka, kterou podle zdrojů stanice plánuje Teherán poslat válčící Moskvě, by měla obsahovat rovněž další dodávku útočných dronů. Balistické rakety by pro Ukrajinu mohly představovat zásadní bezpečnostní výzvu.

Článek

Írán se chystá poslat Rusku další balík vojenské pomoci. Obsahovat by měl přibližně tisíc zbraní, včetně pozemních balistických raket krátkého doletu a další várky útočných dronů, které už teď na Ukrajině páchají značné škody. Na základě výpovědí nejmenovaných představitelů západní země, která zblízka monitoruje íránský zbrojní program, o tom informoval server CNN.

Předchozí zásilka zbraní, kterou Írán Rusku poslal, obsahovala přibližně 450 bezpilotních letounů, cituje americká stanice západní představitele. Rusko s nimi na Ukrajině podniklo rozsáhlé útoky na kritickou energetickou infrastrukturu, které si vyžádaly i ztráty na životech.

Ukrajinská strana minulý týden oznámila, že se jí podařilo sestřelit více než 300 dronů íránské výroby.

Odeslání nové zásilky – krok, ke kterému se Írán podle zdrojů CNN chystá, by byl přelomový, Západ jej proto pečlivě sleduje.

Pokud by Írán zmiňovaný balíček zbraní odeslal, výrazně by posílil svou podporu ruskému válečnému úsilí. Vůbec poprvé by totiž Kremlu poskytl pokročilé přesně naváděné střely, které by významně vylepšily ruskou pozici na bojišti.

Kdy přesně by měla očekávaná zásilka dorazit, zůstává nejasné. Západní představitelé se ovšem domnívají, že se zbraně do rukou Ruska dostanou už před koncem tohoto roku.

Přečtěte si více o aktuální situaci na bojišti

Ukrajina zřejmě připravuje další útok na severu. Ruské síly zesílily tlak na jiných částech fronty. Nepříjemná je zejména situace u Doněcku, kde by se ukrajinským obráncům hodily posily. Moskva by jim je patrně přála.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat podle serveru Ukrajinska pravda novinářům řekl, že jeden typ raket bude mít dolet 300 kilometrů a druhý 700 kilometrů a že Ukrajina nemá efektivní prostředky, jak se jim bránit.

„Teoreticky je možné je sestřelit, ale fakticky to bude velmi těžké pomocí těch prostředků, které máme v arzenálu. Máme prostředky protivzdušné obrany, ale ne protiraketové obrany,“ vysvětlil. „Nejspíše budou dodány do míst severně od Ukrajiny, odkud je bude možné odpalovat tak, aby ohrožovaly celou Ukrajinu. Jedna raketa má dolet 300 kilometrů a druhá 700 kilometrů,“ sdělil také Ihnat.

Upřesnil, že zřejmě půjde o rakety Iskander-M, které sice Rusko má ve svém arzenálu, ale už jen ve velmi omezeném množství. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj neumí sestřelit právě rakety Iskander, nadzvukové střely Oniks a hypersonické rakety Kinžal.

Reklama

Doporučované