Hlavní obsah

Íránského novináře v Londýně pobodali, výhrůžky chodí i dalším z redakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: @pouriazeraati

Novinář Pouria Zeraati.

Reklama

V pátek byl před svým domem pobodán televizní moderátor londýnské zpravodajské sítě Iran International. Mluvčí stanice naznačil, že by za činem mohl stát íránský režim.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britští specialisté na boj proti terorismu vyšetřují útok na televizního moderátora jménem Pouria Zeraati londýnské zpravodajské televize Iran International, která je kritická k íránskému režimu. V pátek ho ve Wimbledonu na jihozápadě Londýna napadla skupina mužů, kteří z místa činu ujeli v autě. Nyní je ve stabilizovaném stavu, píše list The Guardian.

Zeraatimu před útokem chodily výhrůžky, řekl mluvčí persky mluvící stanice Adam Baillie v sobotním pořadu BBC Radio 4 Today. Naznačil, že se na něj i na další členy redakce íránský režim zaměřoval už 18 měsíců.

„Rodiny [novinářů v Íránu] byly odvedeny k výslechu. Ty byly v posledních měsících stále častější a agresivnější. Chtěli tím říct, abychom přestali pracovat pro náš kanál,“ uvedl Baillie.

Metropolitní policie uvedla, že motivace pátečního útoku zatím není jasná. Během vyšetřování nebyl nikdo zatčen. Baillie ale mluví o tom, že i přes hrozbu, kterou novináři Iran International pociťují, jsou odhodláni pokračovat ve zpravodajství. Uvedl, že útok na Zeraatiho byl „nesmírně děsivý“ a mnoho zaměstnanců kanálu jím bylo otřeseno. „Pro nás to nic nezmění,“ řekl. „Dokážete si představit, jaký to má dopad, ale oni pokračují ve své práci. Lidé jsou velmi oddaní myšlence svobodného nezávislého zpravodajství pro Írán.“

Jak se žije ženám v Íránu

Protesty v Íránu výrazně zeslábly. Kathy v pokračování revolučního hnutí už příliš nevěří: „Protesty nejsou asi tou správnou cestou, ztratili jsme už moc životů. Nemáme na ně sílu a žádná země nás nepodporuje. Možná to chce postupnou změnu vládnutí, to se mi zdá logičtější než protesty,“ myslí si. Protesty podle ní změnily jen dvě věci: Všechno se radikálně zdražilo a ženy a dívky se už odvažují chodit bez hidžábu.

Stanice Iran International, založená v roce 2017, vysílá z Londýna, ale je určena především íránským divákům. Podle nezávislých průzkumů je nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Íránu, ale Íránci k němu mají přístup pouze prostřednictvím virtuálních privátních sítí (VPN), protože je tam zakázán. Islámské revoluční gardy (IRGC) označily tento kanál spolu s BBC Persia za „teroristický“, uvedl Baillie.

Kanál začal zaznamenávat nárůst výhrůžek poté, co informoval o protestech proti Mahsá Amíníové, 22leté Kurdce, která zemřela ve vazbě po svém zatčení na základě tvrdých íránských zákonů o hidžábu v roce 2022, připomíná BBC. Zeraati na něm vedl vlastní pořad Last Word a vedl rozhovory s mnoha vlivnými politiky, včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Izrael je zapřisáhlým nepřítelem Íránu.

Karim Sajadpour, analytik washingtonské Carnegie Endowment for International Peace, označil útok za „výzvu k probuzení“ pro Spojené státy a Evropu. „Írán se aktivně snaží zabíjet novináře a aktivisty na Západě a téměř se mu to podařilo uprostřed Londýna,“ uvedl na síti X.

Reklama

Související témata:

Doporučované