Hlavní obsah

Íránskou studentku ubili k smrti. Stačil roztrhaný obrázek ajatolláha

Foto: Profimedia.cz

Stovky Íránců a Íránek protestovaly proti teokratickému režimu v sobotu 29. října na Trafalgarském náměstí v Londýně.

Reklama

V Íránu pokračují protesty, které vyvolala smrt 22leté Kurdky. Tamní bezpečnostní složky je potírají čím dál brutálněji. Poslední obětí se stala středoškolačka, která roztrhala fotku otce islámské revoluce Chomejního.

Článek

Íránská středoškolačka Parmis Hamnavaová se provinila tím, že roztrhala fotografii ajatolláha Ruholláha Chomejního. Do její školy ve městě Iranšahr v provincii Sistan a Balúčistán vešla policie, aby studentům zkontrolovala učebnice. Poté, co policisté v dívčině knížce našli roztrhaný snímek Chomejního, ji ubili k smrti, informovala lokální tisková agentura Haalvaš spolu s tamními lidskoprávními aktivisty. Dívku bili před očima jejích spolužáků, zraněním později podlehla v nemocnici.

Policisté měli podle deníku The Jerusalem Post nutit rodinu a učitele zabité dívky, aby o incidentu nemluvili s novináři, dokud nedostanou její tělo k pohřbu.

K násilí sáhl íránský teokratický režim i v řadě dalších míst, zejména na univerzitách, které se v posledních týdnech staly hlavním dějištěm protestů. Server Iranwire popisoval zásah jednotek Basídž na univerzitě Azad na severu Teheránu, kde bezpečnostní složky rozháněly demonstraci pomocí obušků a slzného plynu. Mnozí studenti byli zranění, desítky protestujících basídžové zatkli.

Protirežimní protesty v Íránu

Bojují proti vládnoucímu režimu v Íránu, a bezpečnostní složky se je proto rozhodly zavřít. Všechny skončily na nechvalně proslulém a hrozivém oddělení teheránské věznice Evín. Jejich příběhy přiblížila jedna z nich.

Smrt mladé Íránky vyvolala rozsáhlé protesty i mezinárodní kritiku. Jak vypadal začátek protestů a jak velká je to výzva pro íránskou vládu?

Za mříže se v neděli dostal i známý íránský raper a odpůrce režimu Tomadž Salehí, který se údajně snažil na jihozápadě země překročit hranice. Raper měl problémy s režimem už v minulosti kvůli svým textům odsuzujícím represe a nespravedlnost panující v zemi. V září 2021 byl zatčen ve svém domě v Isfahánu za údajnou propagandu vůči režimu a útoky na jeho vedení. Později byl propuštěn, jeho věznění odsoudili nejen jeho fanoušci, ale i lidskoprávní organizace.

Pomoc Hizballáhu?

Pomoci íránskému režimu v potírání protestů by měli bojovníci šíitského hnutí Hizballáh. Alespoň to vyplývá z tajného dokumentu, který v pondělí unikl na sociální sítě. Jeho pravost nelze ověřit, údajně ale jde o příkaz šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha vyslat do Teheránu na 9500 bojovníků hnutí.

Dokument je ze 14. října 2022, v hlavičce má označení „tajné a naléhavé“. Na pomoc režimu v Teheránu má podle něj odjet jednotka 133 a jednotka 910, která je pověřena speciálními operacemi v zahraničí.

Írán se tyto spekulace snaží rozptýlit. Státem kontrolovaná agentura Fars, která má blízko k Revolučním gardám, je označila za nesmysl. „Takové řeči se objevují, kdykoli někdo slyší, že represivní složky mluví na shromážděních s arabským přízvukem,“ napsala agentura podle izraelského serveru The Jerusalem Post.

Web už jen tuhle reakci považuje za důkaz, že se íránské vedení obává reakce veřejného mínění, a přiznání, že se zpráva šíří i mezi Íránci. Na zprávy zveřejněné v zahraničí by totiž režim nepotřeboval reagovat.

Reklama

Doporučované