Hlavní obsah

Irští rybáři vs. ruské válečné lodě. Protest má narušit vojenské cvičení

Bez komentáře: Ruské vojenské námořnictvo zahájilo manévry v Baltském moři.Video: twitter/mod_russia

 

Reklama

Rusko plánuje na začátku února uspořádat námořní vojenské cvičení v mezinárodních vodách u irského pobřeží. Tento záměr se nelíbí tamnímu rybářskému svazu a chce proti němu pokojně protestovat.

Článek

Moskva se chystá uspořádat cvičení asi 240 kilometrů jihozápadně od irského pobřeží v takzvané výlučné ekonomické zóně Irska, kde má Dublin výhradní právo k využívání nerostných zdrojů, ačkoliv se nejedná o jeho teritoriální vody, napsal dříve list The Irish Times.

Irsko podle ministra zahraničí Simona Coveneyho nemůže Rusku ve cvičení zabránit. „Ale rozhodně jsem dal ruskému velvyslanci v Irsku najevo, že to není vítané. Teď není čas na zvyšování vojenské aktivity a napětí,“ řekl Coveney.

Na ruské plány u irského pobřeží zareagoval také Patrick Murphy, generální ředitel Irské organizace producentů ryb na jihu a západě (IS&WFPO). Podle něho a dalších členů organizace je oblast, kde má proběhnout cvičení, důležitá pro svou biologickou rozmanitost a bohatý mořský život, cituje ho britská stanice BBC.

Dodal, že v současné době je v oblasti „půl miliardy tun“ tresky modravé, která se pohybuje podél pobřeží. Jakákoliv střelba by mohla narušit tuto přírodní rovnováhu. Svaz se například obává, že odpálené střely vyvolají seismické otřesy, které na dlouhá léta změní migrační trasy ryb, píše server Politico.

Zároveň by mohlo dojít i ke kolizi s některým ruským plavidlem, například zamotání ponorky do lovného zařízení umístěného na zádi lodi.

Podle ruského velvyslance v Irsku Jurije Filatova jsou spory kolem cvičení „nesmírně přehnané“ a jde o „propagandistickou kampaň“ o údajné ruské hrozbě pro Evropu. Dodal, že manévry „nejsou nic, čím bychom se měli znepokojovat,“ píše irský Independent.

Patrick Murphy už jednal i s oficiálními představiteli ruské ambasády v Irsku. „Dáváme jim vědět, že budeme lovit v našich tradičních oblastech, a pokud to bude mít dopad na jejich cvičení, bude to považováno za pokojný protest,“ dodal zástupce rybářské organizace IS&WFPO.

Jak konkrétně protest bude probíhat, popsal Murphy pro server Politico.

„Naše čluny vyrazí do té oblasti prvního února rybařit. Když se jeden člun bude potřebovat vrátit do přístavu, další vyrazí, aby byla na vodě zajištěna nepřetržitá přítomnost. Pokud je to v blízkosti místa, kam směřuje cvičení, očekáváme, že ruské námořní služby budou dodržovat protikolizní předpisy.“

Lídr irských labouristů Alan Kelly mezitím kontaktoval Murphyho a uvedl, že celou záležitost chce zařadit na jednání v irském parlamentu.

Reklama

Doporučované