Hlavní obsah

Zakročíme, když nebudete konstruktivní, pohrozil Lavrov Západu

Foto: Profimedia.cz

Podle Sergeje Lavrova chce Západ ruské požadavky „pohřbít v nekonečných diskusích“.

Reklama

Rusko čeká na slíbenou písemnou reakci Spojených států na své bezpečnostní požadavky. Pokud nebude reakce „konstruktivní“, Rusko zakročí, řekl ministr zahraničí Lavrov. Ukrajina mezitím oznámila, že k odpovědi USA nemá námitek.

Článek

„Na mezinárodním kolbišti se odehrávají zásadní změny, celý systém se zmítá v horečce,“ uvedl Sergej Lavrov při projevu v ruské Státní dumě. Spojené státy americké přitom obvinil, že ostatním státům vnucují své vlastní vidění světa a odmítají brát v potaz zájmy jiných.

Ministr zahraničí Lavrov si dále postěžoval na to, že Západ stupňuje vojensko-politický tlak na Rusko. A to například tím, že Ukrajině „dodává a vnucuje smrtící zbraně“. Dodal přitom, že Západu nic není do vojenských manévrů, které Rusko provádí na svém území. Máme na ně plné právo, řekl Lavrov.

Svůj projev Lavrov později stočil k požadavkům, jež Moskva předala Spojeným státům. Uvedl, že ministerstvo zahraničí spolu s dalšími resorty bude projednávat další postup na základě odpovědí, které dostane. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken podle Lavrova slíbil, že by to mělo být už tento týden.

Lavrov se ale domnívá, že Západ má v plánu Rusko „utahat“ a jeho požadavky „pohřbít v nekonečných diskusích“. Zmiňuje přitom sjednávání schůzek s lídry evropských zemí.

„Pokud nebude následovat konstruktivní odpověď a Západ bude pokračovat v agresivním kurzu, Moskva, prezident, jak opakovaně řekl, přijme nezbytná odvetná opatření,“ pohrozil podle agentury RIA ruský ministr zahraničí.

Moskva v prosinci zveřejnila návrhy dokumentů s bezpečnostními garancemi, jež požaduje od USA a NATO. Zahrnují mimo jiné závazek Aliance, že se nerozšíří o Ukrajinu a že upustí od vojenských aktivit na Ukrajině, ve východní Evropě, na Kavkaze a ve střední Asii. Washington i NATO ruské požadavky odmítají, což daly najevo také v nedávném kole diplomatických jednání.

Agentura Reuters ve středu informovala o tom, že Ukrajina k odpovědím, které se Spojené státy chystají zaslat Rusku, nemá žádné námitky. Agentura TASS napsala, že americká reakce na ruské návrhy podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby zohledňuje postoj Kyjeva.

„Ona (pozice Kyjeva) byla vzata v úvahu. Návrhy, které Spojené státy zašlou Ruské federaci ohledně Ukrajiny, nevyvolávají z naší strany námitky,“ citovala Kulebu agentura TASS.

První jednání mezi Ruskem a USA o ruských iniciativách se uskutečnilo 10. ledna na úrovni náměstků ministrů zahraničí. Následovalo zasedání Rady NATO–Rusko v Bruselu a konzultace na vídeňské platformě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Jednání pokračovala 21. ledna rozhovory mezi Lavrovem a Blinkenem v Ženevě. Lavrov po jednání s americkým ministrem zahraničí uvedl, že Washington slíbil zaslat Rusku odpověď na návrhy bezpečnostních záruk během tohoto týdne. Lavrov řekl, že by bylo správné zveřejnit odpověď Washingtonu na bezpečnostní záruky a požádá o to Blinkena.

Západ se v posledních týdnech obává hrozby ruské invaze na Ukrajinu, upozorňuje na zvýšenou přítomnost ruských vojáků u ukrajinských hranic. Moskva odmítá, že by vpád do sousední země plánovala. O napětí mezi Moskvou a Kyjevem ve středu v Paříži jednají zástupci zemí takzvaného normandského formátu, to znamená Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie.

Reklama

Doporučované