Hlavní obsah

Letadlo přivezlo omikron do Nizozemska. Pár zkusil utéct z nucené izolace

Foto: Profimedia.cz

Na palubě letadla společnosti KLM z Jihoafrické republiky cestovalo 624 pasažérů.

Reklama

Pár už seděl v jiném letadle a chtěl pokračovat v cestě, když jej zadržela nizozemská vojenská policie. Manželé utekli z hotelové karantény poblíž amsterdamského letiště Schiphol.

Článek

Španěl (30 let) a jeho manželka z Portugalska (28) přicestovali do Amsterdamu na palubě letadla, které v pátek večer přepravovalo z jihoafrického Johannesburgu více než šest stovek pasažérů, informuje americká CNN. U 61 z nich se následně prokázal covid-19. Třináct cestujících bylo nakažených mutací omikron.

Infikované pasažéry proto nizozemské úřady uvalily do několikadenní karantény v hotelu v blízkosti letiště. Muž a žena z hotelového pokoje uprchli v neděli kolem šesté hodiny večer. Ostraha o jejich útěku následně informovala tamní policii. Ta pár zadržela na letišti Schiphol – již na palubě letadla směrem do Španělska krátce před odletem.

Britský server The Guardian uvádí, že z nakaženého páru byl minimálně jeden covid pozitivní.

Aktuálně oba zadržují nizozemské úřady. „Pár byl převezen do nemocnice na jiné místo v zemi, abychom zajistili, že jsou v izolaci. Momentálně jsou v tzv. nucené izolaci,“ řekla mluvčí obce Haarlemmermeer Petra Faberová pro agenturu Reuters.

Podle holandských médií bude pár vyšetřován z porušení karanténních pravidel.

Nizozemsko se dále snaží dodatečně otestovat na pět tisíc dalších pasažérů, kteří se v nedávné době vrátili z JAR, Botswany, Svazijska, Lesotha, Mosambiku, Namibie a Zimbabwe.

Země také od uplynulé neděle zpřísnila opatření. Většina obchodů, restaurací a barů je povinně uzavřena od 17.00 do 05.00. Všichni obyvatelé Nizozemska by se měli co nejvíce zdržovat doma a všude by měli udržovat minimální vzdálenost 1,5 metru. Ta se bude nově vztahovat i na divadla, kina a restaurace, což omezí jejich kapacitu. Nařízení bude platit nejméně tři týdny, oznámil premiér Mark Rutte.

Tamní vláda se rozhodla v opatřeních přitvrdit především proto, aby snížila tlak na nemocnice poté, co denní přírůstky nově nakažených přesáhly hranici 20 tisíc.

Reklama

Doporučované