Hlavní obsah

Izrael našel ostatky další oběti masakru teroristů z Hamásu na festivalu Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Snímek zveřejnila rodina

Eljakim Libman.

aktualizováno •

Izraelské úřady se o mladíkovi domnívaly, že patří k rukojmím drženým Hamásem někde v Gaze. Nyní se však podařilo forenzními metodami potvrdit, že jeho tělo skrýval hrob ženy zavražděné při útoku teroristů 7. října.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás při útoku v izraelském pohraničí loni 7. října na 1200 lidí zabili a 253 zavlekli do Pásma Gazy.

Mezi oběťmi brutálního říjnového útoku byl i třiadvacetiletý Eljakim Šlomo Libman, potvrdila nyní pro list The Jerusalem Post (JP) jeho rodina. Ta dlouho věřila, že syna uvidí - že patří k lidem zavlečeným teroristy do Gazy.

Jeho ostatky se však teď podařilo identifikovat ve společném hrobě, uvedla izraelská armáda. A to na základě „důkladného komplexního vyšetřování“, které vedly ozbrojené síly, policie a národní ústav forenzní medicíny, píše BBC.

Eljakim Libman byl pohřben zároveň s jinou obětí masakru na festivalu Nova poblíž kibucu Reim. „Zatím není jasné, jak se jeho tělo dostalo do hrobu,“ uvedl JP .

Libman pracoval na festivalu jako člen ochrany.

Na tomto festivalu extremisté z Hamásu povraždili 360 lidí a několik desítek zajali jako rukojmí.

Libmanův otec krátce po útoku na facebooku napsal, že syn zůstal na místě a hodiny ošetřoval zraněné. Naposledy byl viděn, když se snažil pomoci dvěma těžce zraněným ženám.

Od našeho reportéra

Velký party stan a kolem poházené kelímky, na pultech dokonce nedopité drinky. A také krev vpitá do sedadel aut. Zpravodaj SZ navštívil kemp festivalu, kam před týdnem pronikli teroristé z Hamásu.

Podle Izraele drží Hamás v Pásmu Gazy stále 129 rukojmích, z nichž nejméně 35 je po smrti. V odvetě za útoky ze 7. října vede izraelská armáda v Pásmu Gazy válku, při které přišlo o život podle palestinských úřadů přes 34 650 lidí a desetitisíce dalších utrpěly zranění. Tato data nelze ověřit.

Základní infrastruktura na tomto palestinském území je v důsledku izraelské ofenzivy v troskách a lidé podle humanitárních organizací a OSN živoří v katastrofálních podmínkách.

Doporučované