Hlavní obsah

Izrael poprvé kývl na dodávky zbraní Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku z roku 2019.

Reklama

Izrael schválil vývozní licence pro prodej systémů na rušení dronů, které by Ukrajině pomohly v boji s bezpilotními letouny využívanými Ruskem. Podle izraelského ministra obrany se však nejedná o změnu postoje země vůči válce.

Článek

O rozhodnutí informoval s odkazem na tři izraelské a ukrajinské představitele server Axios.

Je to vůbec poprvé od začátku války na Ukrajině, co Izrael schválil vývozní licence pro možný prodej zbraní Kyjevu. Do této doby se od poskytování vojenské pomoci Ukrajině distancoval ve strachu, že by tím mohl rozzlobit Moskvu.

Podle vysoce postaveného izraelského představitele, který mluvil s novináři Axiosu, zemi ke schválení vývozních licencí dovedlo několik důvodů. Jedním z nich je podle něj snaha zjistit, jak by se obranné systémy osvědčily v boji proti íránským dronům, které využívá Rusko.

O změnu izraelského postoje ale podle izraelského ministra obrany Yoava Gallanta nejde, jelikož schválené zbraňové systémy jsou ryze obranného charakteru. „Izrael pomáhá Ukrajině v obranné i civilní oblasti. Každá žádost je posuzována v souladu s politikou vývozu obranných produktů na Ukrajinu,“ tvrdí.

Vývozní licence schválil Gallant v polovině února spolu s izraelským ministrem zahraničí Elim Cohenem. Podle izraelských a ukrajinských představitelů, kteří mluvili s novináři serveru Axios, se tak stalo v rámci revize izraelské politiky vůči válce, ke které vyzval tamní premiér Benjamin Netanjahu.

Odpůrci sporné reformy v Izraeli vyšli do ulic

Desetitisíce lidí po celém Izraeli vyšly ve čtvrtek do ulic v rámci dne „stupňujícího se odporu proti diktatuře“. Odmítají kontroverzní změnu legislativy, která má radikálně změnit soudnictví a omezit pravomoci nejvyššího soudu.

Schválení licencí se údajně týká dvou izraelských společností, který vyvíjejí protidronové systémy. Konkrétně se jedná o společnosti Elbit a Rafael.

Podle citovaných představitelů nedávno navštívila Izrael delegace ukrajinského ministerstva obrany, aby se seznámila se systémy, které dokážou rušením frekvencí sestřelit bezpilotní letouny. Žádnou dohodu ovšem dosud nepodepsali.

„V současné době potřebujeme především obranné systémy proti balistickým raketám. Je tu mezera, kterou nejsme schopni překlenout,“ uvedl v reakci na to ukrajinský představitel a upozornil na to, že jeho země je v sestřelování dronů čím dál úspěšnější.

Po tom, co Rusko na Ukrajině začalo útočit drony íránské výroby, Kyjev zintenzivnil tlak na Izrael. Na jeho představitele apeloval s tím, že dodávky zbraňových systémů jsou v jeho nejlepším zájmu. Írán totiž podle Kyjeva může sbírat informace o tom, jak drony fungují, a do budoucna je vylepšit.

Írán potvrdil, že Rusku před začátkem války dodal několik dronů, odmítá ale, že by tak činil nyní. Moskva využití íránských bezpilotních letounů na Ukrajině odmítá. Četné důkazy ale svědčí o opaku.

Reklama

Doporučované