Hlavní obsah

Izrael stáhl z jihu Pásma Gazy téměř všechny pozemní jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/Israel Defense Forces

Vojenská operace v Pásmu Gazy je izraelskou odpovědí na útoky z minulého roku (ilustrační snímek).

Reklama

Po čtyřech měsících se izraelská armáda stahuje z jihu Pásma Gazy. Důvodem je podle všeho „odpočinek a zotavení“ jednotek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na jihu Pásma Gazy aktuálně zůstává jediná brigáda, řekl dnes podle agentury Reuters armádní mluvčí. Jednotky se stáhly po čtyřech měsících nepřetržitých bojů v oblasti kolem města Chán Júnis.

„Jak tomu rozumíme a s ohledem na oficiální izraelská oznámení, jde skutečně jen o odpočinek a zotavení těchto jednotek. Nenaznačuje to nutně nějakou nadcházející novou operaci,“ řekl mluvčí Bílého domu John Kirby pro televizi ABC News.

Brigáda Nahal má za úkol zabezpečit koridor, který protíná Pásmo Gazy napříč od oblasti Beeri na jihu Izraele až k pobřeží Pásma. Podle webu The Times of Israel koridor armádě umožňuje zásahy v severní a střední části Gazy, brání Palestincům v návratu do severní části oblasti a umožňuje humanitárním organizacím dodávat pomoc přímo do severní části Pásma Gazy.

Úřady v Pásmu Gazy, které ovládá hnutí Hamás, dnes oznámily, že za půl roku konfliktu s izraelskou armádou v oblasti zahynulo více než 33 tisíc Palestinců, necelých 76 tisíc lidí bylo zraněno. Izraelská armáda do oblasti vstoupila v reakci na teroristický útok ozbrojenců Hamásu a dalších palestinských organizací, který si na jihu Izraele vyžádal téměř 1200 obětí, zhruba 250 osob zavlekli teroristé na palestinské území.

Izrael v noci na dnešek provedl vzdušné údery v údolí Bikáa na východě Libanonu proti pozicím ozbrojeného hnutí Hizballáh. Jen několik hodin předtím Hizballáh prohlásil, že se mu nad územím Libanonu podařilo sestřelit izraelský bezpilotní letoun. Izraelská armáda ráno údery potvrdila a uvedla, že mířily hlavně na infrastrukturu související s protivzdušnou obranou Hizballáhu.

Reklama

Doporučované