Hlavní obsah

Izrael zabil přes 25 tisíc žen a dětí, řekl americký ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Americký ministr obrany Lloyd Austin.

Reklama

Americký ministr obrany Lloyd Austin to dnes řekl ve Sněmovně reprezentantů. Později dodal, že by měl Izrael více dbát na ochranu civilistů.

Článek

„Pane ministře, zhruba kolik palestinských žen a dětí zabil Izrael od 7. října?“ zeptal se Austina kongresman Demokratické strany Ro Khanna. „Je to přes 25 000,“ odpověděl ministr, aniž by uvedl jakékoli podrobnosti. Později dodal, že Izrael by měl více dbát na ochranu civilistů.

Hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, dnes ráno sdělilo, že v konfliktu s Izraelem od loňského října zemřelo přes 30 000 lidí. Úřady kontrolované Hamásem nicméně do své bilance zahrnují i muže, tedy pravděpodobně i bojovníky radikálního hnutí. Izraelská armáda přitom tvrdí, že těch už zlikvidovala na 12 000.

Americká vláda vlastní údaje o počtu zabitých dosud neuváděla, prezident Joe Biden nicméně při nedávném vystoupení odkazoval na součet uváděný Palestinci. Izrael vysoké počty civilních obětí nepopírá, vinu za ně však připisuje Hamásu, který v hustě zalidněné Gaze operuje mezi civilní populací.

Deník The New York Times už v listopadu upozornil na mimořádné tempo zabíjení civilistů, které válku provází, přičemž pro srovnání uvedl bilance z amerických válek na Blízkém východě.

Po invazi do Iráku v roce 2003 podle britských analytiků za celý první rok bojů Američané a jejich spojenci zabili přibližně 7700 civilistů. Za celých téměř 20 let americké války v Afghánistánu pak experti zdokumentovali na 12 400 civilních obětí, uvedla oxfordská profesorka Neta Crawfordová, která se podílí na výzkumné iniciativě Costs of War Project.

Reklama

Doporučované