Hlavní obsah

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Gaze. Zemřelo 90 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Zničené budovy v Pásmu Gazy (ilustrační snímek).

Reklama

Válka v Izraeli si vyžádala dalších několik desítek civilních obětí. Za více než dva měsíce války se tak celkový počet mrtvých blíží ke 20 000.

Článek

Při izraelských útocích na uprchlický tábor Džabálija v severní části Pásma Gazy v neděli zemřelo 90 Palestinců. Z několika dalších míst jsou hlášeny další desítky mrtvých, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou radikálního hnutí Hamás.

Raketový útok na dům v Gaze patřící rodině jednoho z vedoucích činitelů Islámského džihádu si vyžádal 24 životů, údery na uprchlický tábor Dajr Balah ve střední části Gazy 12 a další čtyři útok ve městě Rafáh na jihu úzkého pobřežního pásma, v němž ve velmi složitých podmínkách žije na 2,3 milionu Palestinců.

Izraelská armáda, která tvrdí, že se snaží vyhnout civilním obětem, uvedla, že při náletu na Chán Júnis zabila sedm ozbrojenců. Podle Palestinců v tomto městě při zásahu jedné z nemocnic zahynula také 13letá dívka, která před několika týdny kvůli válce přišla o oba rodiče, dva sourozence a jednu nohu, kvůli čemuž byla ve zdravotnickém zařízení.

Během války mezi Izraelem a Hamásem v Gaze dosud zemřelo zhruba 19 000 lidí, většinou civilistů. Velká většina obyvatel pobřežního pásu, který je menší než Praha, musela opustit své domovy.

Izrael rozsáhlou vojenskou operaci zahájil v reakci na útok palestinských ozbrojenců ze 7. října, při kterém na jeho území zahynulo zhruba 1200 lidí, většinou civilistů. Dalších 240 radikálové odvlekli do Gazy. Stále jich zadržují kolem 130, Izrael se ale domnívá, že asi 20 už je po smrti.

Reklama

Doporučované