Hlavní obsah

Izrael zná osud dalších tří unesených ze 7. října. Je tragický

Foto: Profimedia.cz

Fotografie Elii Toledana je na snímku první zprava.

Reklama

Na území Pásma Gazy se stále nachází přes 130 rukojmích. Přibližně 20 z nich je pravděpodobně po smrti, uvádí izraelský server The Times of Israel.

Článek

Izraelským vojákům se při operaci v Pásmu Gazy podařilo nalézt ostatky dalších tří lidí unesených 7. října teroristy z Hamásu, informoval v pátek server The Times of Israel.

Jedním z nich je 28letý civilista Elia Toledano.

Muže, který měl kromě izraelského také francouzské občanství, teroristé unesli z hudebního festivalu Supernova společně s jeho kamarádkou Miou Schemovou.

Tu Hamás propustil 1. prosince v rámci dohody o dočasném příměří. Jednadvacetiletá žena byla při útoku postřelena do ruky a po propuštění její teta uvedla, že ji v zajetí operoval palestinský veterinář, přibližuje dále izraelský server.

Toledana svědci naposledy viděli živého 7. října brzy ráno. Za jakých okolností a kdy zemřel, není známo, napsala britská BBC.

Soustrast rodině kromě armády vyjádřila i šéfka francouzské diplomacie Catherine Colonnaová.

„Jsou tady, je konec“

Ostatky dalších dvou mrtvých patří desátníkovi Nicku Beizerovi a seržantovi Ronu Shermanovi. Oběma bylo 19 let.

Beizer pracoval v oddělení IDF pro koordinaci a spojení v oblasti Gazy. To má na starosti výdej povolení a průjezd zboží přes hraniční přechod Erez. Jeho matka označila za „ironii“ fakt, že se „všichni na této základně starají o Palestince a pracují na tom, aby mohli Gazané žít svůj život“.

V osudný den přitom Beizer neměl být v práci. Směnu si vyměnil s kamarádem, který chtěl mít volný víkend.

Válka v mapách

Izraelská armáda i přes sílící mezinárodní tlak na smluvení příměří pokračuje v pozemních bojích ve městě Gaza. Postupně zmenšuje území kontrolované Hamásem. Na jihu se už víc než týden snaží probít do Chán Júnisu.

Ron Sherman se rodině ozval naposledy 7. října ráno, kdy na jeho základnu poblíž hranic s Pásmem Gazy zaútočili právě teroristé Hamásu. Matce se snažil dovolat nejdříve přes telefon. Poté, co je teroristé odřízli, jí napsal na WhatsAppu.

„Řekl jí, že ji miluje,“ popsala Shermanova teta Shalhev Kimchiová. „To je všechno, mami, jsou tady, je konec, mám tě rád,“ stálo dále ve zprávě.

O několik hodin později svého synovce viděla na jednom z videí zveřejněných Hamásem „celého a zdravého“, ale svázaného na korbě auta.

The Times of Israel dodává, že v Pásmu Gazy může dále pobývat kolem 134 zajatých. Ne všichni jsou pravděpodobně naživu, dodává server s odkazem na nové zpravodajské informace a poznatky získané jednotkami operujícími v Gaze.

Reklama

Doporučované