Hlavní obsah

Izraelští vojáci zpívali v mešitě hebrejskou píseň. Budou potrestáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci v Dženínu.

Reklama

Vojáci, kteří v Dženínu na okupovaném Západním břehu Jordánu vesele zpívali v mešitě, budou čelit trestu. Izraelské obranné síly uvedly, že vojáci „budou náležitě potrestáni“.

Článek

Izraelské obranné síly (IDF) odsoudily chování některých svých vojáků, kteří byli natočeni, jak zpívají do mikrofonu v mešitě v Dženínu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na jedné nahrávce je slyšet, jak z reproduktoru v minaretu zní píseň v hebrejštině o vyhánění tmy, spojená s aktuálním židovským svátkem Chanuka. Osoba, která natáčí, se směje a přidává se k písni, píše BBC.

Stalo se tak během operace proti ozbrojencům, která si dosud vyžádala 11 mrtvých Palestinců, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. IDF tvrdí, že v tamním uprchlickém táboře provedla domovní prohlídky a našla desítky zbraní, laboratoře s výbušninami, tunelové šachty a pozorovatelny. Tvrdí také, že zadržela stovky podezřelých osob.

Ve čtvrtečním prohlášení IDF uvedly, že vojáci „jednali v rozporu s kodexy chování IDF v náboženském zařízení“. „Síly IDF působí v souladu s hodnotami a duchem IDF. Od vojáků na bojišti se vyžaduje profesionální a etické jednání a v tomto ohledu nebudeme dělat kompromisy. Pokud videa nebudou v souladu s hodnotami IDF, budou přijata velitelská a disciplinární opatření – tak to v IDF chodí,“ řekl mluvčí IDF Daniel Hagari.

Incidenty v Dženínu nejsou prvním případem, kdy byli izraelští vojáci v poslední době káráni za špatné chování natočené a zveřejněné na sociálních sítích, připomíná BBC. Od konce října, kdy izraelské síly bojují ve válce v Gaze, se objevila videa, která mimo jiné ukazují vojáka, jak rozbíjí hračkářství, zatímco se natáčející osoba směje; vojáky, kteří zapalují zboží na korbě nákladního auta; a dalšího, který prohrabává ženské oblečení v něčem, co vypadá jako soukromá rezidence.

Reklama

Doporučované