Hlavní obsah

„Pokud padneme, padnete také,“ řekl ukrajinský prezident Václavskému náměstí

Záznam manifestace z Václavského náměstí. Projev ukrajinského prezidenta v čase 44:57 - 53:38Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na Václavském náměstí promluvil živě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k Evropě, a to prostřednictvím telemostu.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil evropské národy telemostem přímo z bunkru v Kyjevě. „Někteří z nás slouží vlasti jako vojáci, někteří jako lékaři. Další ochraňují naše děti. To je naše srdce, to je srdce Ukrajiny stojící pevně proti zlu,“ řekl v úvodu svého projevu.

Poté držel minutu ticha „za ty, kteří položili životy v boji za naši zemi.“ Následovala minuta ticha za civilisty, dospělé i děti, kteří také zemřeli, když hájili svobodnou Ukrajinu.

Třetí minutu projevu ukrajinský prezident věnoval evropským národům. „Nebuďte zticha. Vyjděte do ulici a podpořte Ukrajinu, naše snažení a náš boj, protože jestli nevydrží Ukrajina, nevydrží Evropa. Pokud padneme, padnete také. Prosím nemlčte, nepřehlížejte, co se děje,“ uvedl Zelenskyj.

Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je součástí demonstrace na podporu Ukrajiny „We all stand with Ukraine: Evropa stojí za Ukrajinou”. Akci pořádá Milion chvilek pro demokracii ve spojení s dalšími organizacemi napříč Evropou.

Proslov byl vysílán v několika evropských městech, která se propojí pomocí online konference. Kromě Prahy ho lidé budou moci sledovat na náměstích Bratislavy, Vídně a dalších částí Evropy.

Lidé shromáždění v několika evropských městech po projevu tleskali a křičeli „Sláva Ukrajině“.

Reklama

Doporučované