Hlavní obsah

„Jako válka.“ Brazílie čelí nejhorším povodním v dějinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

„Stát čelí situaci podobné válce,“ řekl guvernér státu Eduardo Leite.

Masivní záplavy na jihu brazilského státu Rio Grande do Sul zabily nejméně 90 lidí a zoufalí přeživší hledali potraviny a základní zásoby. Podle úřadů se jedná o nejhorší klimatickou katastrofu, jaká je kdy postihla.

Článek

Počet obětí záplav, které úřady označují za nejhorší klimatickou katastrofu, jaká kdy postihla jižní Brazílii, vzrostl na 90. Prudké deště zaplavily rozsáhlé oblasti státu Rio Grande do Sul, vyhnaly z domovů více než 155 000 lidí a vynutily si uzavření hlavního letiště v pátém největším městě země, píše list The Guardian.

Fotografie přímo z letiště Porto Alegre, jednoho z nejrušnějších v Brazílii, ilustrují masivní sílu záplav. Na sociálních sítích kolují snímky, které ukazují, že jeho hlavní terminál byl zcela zaplaven. V rozsáhlé vodní ploše pak stojí nákladní letadlo, jemuž dělá společnost jen dvojice zatopených nástupních schůdků.

Nejméně 361 lidí bylo zraněno a 131 se pohřešuje. Více než 48 000 lidí žije v desítkách dočasně postavených přístřešků.

„Stát čelí situaci podobné válce,“ řekl guvernér státu Eduardo Leite v neděli, kdy do regionu přiletěl prezident Luiz Inácio Lula da Silva, aby dohlédl na záchranné práce. „Je to jedna z těch událostí, které se zapíší do historie,“ dodal Leite, který vyhlásil výjimečný stav ve 397 ze 497 měst svého státu.

Jak rychlá je současná změna klimatu

Podrobně jsme o tom, jak rychle se otepluje, psali v tomto článku.

Jedním z nejhůře postižených měst je právě hlavní město státu Porto Alegre, které leží podél řeky Guaíba. Hladina vodního toku dosáhla v neděli ráno rekordních 5,33 metru, což je dokonce více než během historických povodní v roce 1941, kdy pršelo více než 20 dní v kuse. Voda zaplavila i čtyři hlavní dálnice, což město značně izoluje.

Místní novinář Rodrigo Lopes zveřejnil video, na kterém pádluje v kánoi obvykle rušnými ulicemi kolem zaplaveného nákupního centra a banky. „To ticho je ohromující v oblasti, která je normálně plná lidí. (…) A jediné, co slyšíme, je zvuk vesla naší lodi,“ uvedl Lopes, zatímco se jeho plavidlo pohybovalo po kávově zbarvených vodách. „Srdce Porto Alegre je zraněné,“ napsal.

Obyvatelé města Eldorado do Sul, vzdáleného 17 kilometrů od hlavního města státu Porto Alegre, kteří byli kvůli záplavám vyhnáni ze svých domovů, byli donuceni spát na okraji silnice. Celé rodiny odcházely ze zatopeného města pěšky, věci si nesly v batohu a nákupních vozících.

„Už tři dny jsme bez jídla a teprve teď jsme dostali tuhle deku. Jsem s lidmi, které ani neznám, nevím, kde je moje rodina,“ řekl novinářům z agentury Reuters mladý muž.

Masivní povodně zasáhly i Čínu:

Záplavy ztížily záchranné práce, desítky lidí stále čekají na evakuaci lodí nebo vrtulníkem ze zasažených domů. Malé čluny křižovaly zaplavené město a hledaly přeživší.

Kromě toho, že silné deště a záplavy zničily kritickou infrastrukturu, zanechaly obilná pole pod vodou a zabily hospodářská zvířata, přerušily sklizeň sóji a zastavily práci v několika masokombinátech. Přístav Rio Grande, hlavní přístav pro vývoz obilí, sice fungoval normálně, hlavní příjezdové silnice jsou ale neprůjezdné, což narušuje dodávky obilí.

Odborníci na klima připisují extrémní srážky v Rio Grande do Sul souběhu vlny veder způsobené letošním jevem El Niño, který ohřívá vody Pacifiku a přináší déšť do jižní Brazílie, slabší studené fronty s deštěm a vichřicemi přicházejícími z Antarktidy a neobvyklého tepla v Atlantiku, které rovněž zvyšuje vlhkost. Globální oteplování a klimatická krize tyto jevy zhoršují a zesilují vzájemné působení těchto systémů, což činí počasí více nepředvídatelným, uvedl Marcelo Schneider, výzkumný pracovník Národního meteorologického ústavu.

Co je to El Niño?

  • Nejvýraznějším projevem jevu El Niño je ohřev vody ve východní části tropického Pacifiku o několik stupňů. La Niña je pak opačnou fází a stejnou oblast ochlazuje.
  • Hlavní hnací silou obou fází jsou změny ve větrech foukajících od východu na západ, kterým se říká pasáty. Pokud jsou slabší než normálně, jde o El Niño, pokud silnější, nastane La Niña.
  • Označení jevů pochází ze španělštiny. El Niño znamená chlapeček a La Niña holčička. Má pocházet z Peru, kde si jevů rybáři všímali už před stovkami let.
  • Radan Huth z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR popisuje El Niño a La Niña jako dvě stránky jednoho jevu. Tomu se říká El Niño – jižní oscilace (ENSO). Setkat se můžete i s označením čistě jižní oscilace, čímž se podle Hutha odkazuje spíš na atmosférický jev, zatímco El Niño odkazuje na oceánský jev. Obě roviny jsou ale velmi propojené, a proto se ne vždy rozlišují.
Foto: Seznam Zprávy

Při jevu El Niño slabé pasáty pustí teplou vodu až k Jižní Americe.

Doporučované