Hlavní obsah

Je to Prigožin? Novináři nafotili muže v masce v Petrohradě

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin na archivním snímku. Diskutované fotografie najdete níže v textu.

Reklama

V Petrohradu vyfotili muže, který se nápadně podobá veliteli vagnerovců Jevgeniji Prigožinovi. S jistotou nelze určit jeho totožnost, mnoho detailů ale nasvědčuje, že to skutečně mohl být on.

Článek

Muže, který vypadá jako velitel Vagnerovy soukromé armády, vyfotili, jak nastupuje do helikoptéry na petrohradském Anglickém nábřeží.

Fotografie menšího, ale statného muže ve světlém triku s límečkem, černé bundě a čepici byla pořízena ve čtvrtek večer. I když v Rusku není v tuto chvíli platné žádné pandemické nařízení, muž měl přes obličej zdravotní roušku. Není tak z fotek možné s jistotou určit jeho identitu. Oficiálně má Prigožin pobývat v Bělorusku.

Server Fontanka, který s informací přišel, ale jmenuje krom obecného vzhledu dva detaily, které podle něj vedou právě k Prigožinovi.

Zaprvé je to jeho tričko s límečkem pískové barvy, kdy stejné nebo velmi podobné měl Jevgenij Prigožin během dřívějšího vystoupení v médiích.

A zadruhé je to muž, který potenciálního Prigožina doprovází. Je to podle serveru Fontanka člen vagnerovců, se kterým se Prigožin loni na podzim zúčastnil pohřbu jednoho z jejich spolubojovníků.

Server Fontanka také připomíná, že se na protější straně Něvy nachází hotel Trezzini. Ten byl v době ozbrojené vzpoury vedené právě Prigožinem prohledán. Ruští vyšetřovatelé v něm našli čtyři miliony rublů, které vůdce povstání nikdy nepopřel.

Podle fotografa kroužila helikoptéra dlouho ve vzduchu a přistála až v tu chvíli, aby muže pohotově vyzvedla z blížícího se auta. Poté, co nastoupil, opět okamžitě vzlétla.

Fontanka již psala, že den předtím byl v petrohradské kanceláři šéfa vagnerovců spatřen muž, který se podobal Jevgeniji Prigožinovi. Tyto návštěvy nepřímo potvrzuje i pohyb letadel, která byla podnikateli dříve připisována.

Běloruský prezident Lukašenko přitom tvrdí, že Prigožin přiletěl do Běloruska. To mělo být součástí jejich dohody o zastavení postupu na Moskvu.

Reklama

Doporučované