Hlavní obsah

Jedli prošlé konzervy, odmítá Ukrajina nařčení, že otrávila ruské vojáky

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci u polní kuchyně. Snímek je ilustrační.

Reklama

Rusko obvinilo Ukrajinu z otravy několika ruských vojáků botulotoxinem, avšak nezveřejnilo žádné konkrétní důkazy. Tato látka se rovněž často nachází v prošlých masových konzervách.

Článek

Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo Ukrajinu, že záměrně otrávila několik ruských vojáků v Záporožské oblasti botulotoxinem. Vojáci byli na konci července převezeni do nemocnice s těžkými známkami otravy, cituje vyjádření Moskvy agentura Reuters.

Poradce ukrajinského ministerstva vnitra v reakci na obvinění uvedl, že údajná otrava mohla být způsobena tím, že ruské jednotky jedly prošlé masové konzervy.

„Režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského schválil teroristické útoky s použitím chemických jedů proti ruské armádě,“ cituje ruské ministerstvo obrany na telegramu agentura TASS. „Ruští vojenští lékaři potvrdili přítomnost jedu umělého původu v těle hospitalizovaných vojáků,“ dodalo ministerstvo.

Jednalo se podle něj o  botulotoxin typu B. Moskva uvedla, že zašle Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) důkazy o chemickém terorismu páchaném Kyjevem. Neuvedla však, o jaké důkazy se jedná ani kolik vojáků se otrávilo.

Důsledek problémů se zásobováním?

Kyjev se k obvinění oficiálně nevyjádřil, ale poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko ho okomentoval na telegramu. Uvedl, že botulotoxin je často v prošlých masových konzervách, ruské jednotky mají už od začátku okupace problémy se zásobováním a často si stěžují na prošlé příděly potravin.

Co je botulotoxin?

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je považován za jeden z nejúčinnějších jedů, používá se ale také v estetické medicíně. Otrava způsobuje botulismus, který vede k ochrnutí svalstva. Botulin vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech.

V Záporožské oblasti se vedou tvrdé boje, velká pozornost je věnována situaci okolo Záporožské jaderné elektrárny. Ta je od 4. března v rukou ruských jednotek, provoz elektrárny ale nadále zajišťují Ukrajinci. V  těchto dnech se jedná o návštěvě inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v zařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované