Hlavní obsah

„Bojujete i za naši svobodu.“ Fiala a spol. jednali se Zelenským

Foto: Instagram zelenskiy_official

Premiér Petr Fiala při jednání s ukrajinským prezidentem.

Reklama

aktualizováno •

Čtveřice středoevropských politiků se v úterý večer setkala v Kyjevě s prezidentem Zelenským. Cílem návštěvy bylo podle Petra Fialy vyjádřit evropskou podporu Ukrajině i jejím občanům.

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj se v úterý večer setkal v Kyjevě s premiéry Česka, Polska a Slovinska. Později na svém instagramovém profilu zveřejnil sestříhané video, které průběh schůzky zachycuje. „Vaše návštěva Kyjeva v této těžké době pro Ukrajinu je silným znamením podpory. Velmi si toho vážíme,“ obrátil se v popisu příspěvku přímo na středoevropskou čtveřici.

„Jsme tu, abychom vyjádřili podporu vašemu boji, vaší zemi,“ pronesl později na společné tiskové konferenci český premiér Petr Fiala směrem ukrajinského prezidenta. To, že se středoevropská delegace vypravila do Kyjeva, podle vlastních slov považuje za důležité. „Bojujete za své životy, za své rodiny, za svou zemi, za svobodu. My ale víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu,“ uvedl Fiala.

V podobném duchu se vyjádřili i zbylí členové výpravy. Ukrajina podle nich musí mít k dispozici zbraně, aby se mohla účinně bránit, a zdůraznili také, že tato východoevropská země patří do Evropy. Polský vicepremiér Jarosław Kaczyński dokonce vyzval ke zřízení mírové mise na ukrajinském území. „Domnívám se, že je potřeba mírová mise NATO nebo širší mezinárodní smluvní mise, která se bude schopna bránit a která bude působit zde na Ukrajině.“

Delegace středoevropských politiků, jejíž součástí je i český premiér Petr Fiala (ODS) dorazila do Kyjeva, který je již téměř tři týdny pod palbou ruské armády, v úterý večer. Spolu s ním se na Ukrajinu vypravil také polský premiér Mateusz Morawiecki, již zmiňovaný Kaczyński a slovinský premiér Janez Janša.

„Právě zde, ve válkou zničeném Kyjevě, se tvoří dějiny. Právě zde bojuje svoboda proti světu tyranie. Právě zde visí budoucnost nás všech na vlásku. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se na pomoc svých přátel může spolehnout – tuto zprávu jsme dnes přinesli do Kyjeva,“ napsal Morawiecki po šesté hodině večer našeho času na twitteru, čímž oznámil příjezd výpravy do válečné zóny.

Podle slov šéfa kanceláře polského premiéra Michała Dworczyka, který hovořil s polským zpravodajským kanálem Polsat News, nejde o běžnou diplomatickou delegaci. Čtveřice v Kyjevě jednala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Reklama

Doporučované