Hlavní obsah

Jemenští povstalci zveřejnili video, jak zadrželi obchodní loď v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z obsazení lodi v Rudém moři. Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Húsíové obsadili nákladní plavidlo před dvěma dny, podle majitele se loď nyní patrně nachází v přístavu Hudajdá, který kontrolují vzbouřenci.

Článek

Jemenští povstalci v neděli oznámili, že budou útočit na lodě, které plují pod izraelskou vlajkou či mají vlastníka z Izraele. Vzápětí oznámil nejmenovaný představitel povstalecké skupiny spřízněné s Íránem, že Húsiové převzali kontrolu nad izraelskou nákladní lodí.

Video z akce zveřejněné povstalci sdílel na síti X účet OSINTtechnical spravovaný analytikem z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA). Záběry začínají pohledem z vrtulníku, který sleduje plavidlo. Následně na jeho palubě přistane, ozbrojené komando zajistí posádku a rychle získá nad lodí kontrolu. Celou akci podporují čluny.

Na zadržení plavidla ostře reagovala kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V prohlášení na sociální síti X uvedla, že odsuzuje „další akt íránského terorismu“. Írán se obratem ohradil s tím, že s akcí jemenských pirátů nemá nic společného.

Netanjahuova kancelář dále zveřejnila detailnější informace o zajaté lodi. Prý není izraelská, ale britská a provozuje ji japonská společnost. V době incidentu bylo na palubě 25 členů posádky z Ukrajiny, Bulharska, Filipín a Mexika.

Mluvčí japonské vlády později potvrdil, že se jednalo o automobilovou loď provozovanou společností Nippon Yusen. „Japonská vláda takový čin absolutně odsuzuje,“ prohlásil v pondělí Hirokazu Matsuno, hlavní tajemník japonského kabinetu. Dodal, že v posádce nejsou žádní japonští státní příslušníci.

Představitel japonské vlády uvedl, že Japonsko pracuje na tom, aby byla loď propuštěna, píše BBC.

Reklama

Doporučované