Hlavní obsah

K české muniční iniciativě pro Ukrajinu se připojí také Island

Foto: Dmitry Markov152, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ke Kanadě, Finsku nebo Lucembursku se nyní s pomocí pro Ukrajinu, kterou rozjelo Česko, zapojí také Island. Hodlá napadenému státu věnovat dělostřelecké granáty, podpoří ale i ženy v armádě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, podpoří také Island. Ten předpokládá, že na nákup statisíců dělostřeleckých granátů přispěje přibližně dvěma miliony eur (přes 50 milionů korun). Na svých webových stránkách to dnes oznámila vláda v Reykjavíku.

„Je nutné, abychom i nadále silně podporovali Ukrajinu,“ uvedl islandský ministr zahraničí Bjarni Benediktsson. „Tímto způsobem přispíváme nejen k obraně obyvatel Ukrajiny, ale také (k obraně) mezinárodní vlády práva v širším kontextu a našich vlastních bezpečnostních zájmů,“ dodal šéf diplomacie ostrovní země.

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 granátů pro Ukrajince.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Ministr zahraničí Jan Lipavský před týdnem novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 000 kusů a dalších 500 000 kusů je v jednání.

Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v polovině března ČTK řekl, že první dodávky by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno vyjádřil naději, že ukrajinské jednotky budou mít díky české iniciativě od dubna dost munice, aby uhájily své obranné linie před nepřítelem, který má palebnou převahu.

Reykjavík plánuje také podpořit ženy v ukrajinské armádě nákupem vybavení, jako jsou uniformy, neprůstřelné vesty, zdravotnické a hygienické potřeby v hodnotě 75 milionů islandských korun (necelých 13 milionů korun). Procento žen v armádě v posledních letech výrazně vzrostlo, stojí v prohlášení Reykjavíku.

Server Ukrajinska pravda dnes poznamenal, že Island se na konci loňského roku přidal ke dvěma dalším iniciativám na podporu Ukrajiny - jedna se zaměřuje na likvidaci nevybuchlé munice a další na informační technologie. Islandská vláda na svém webu píše, že byť nemá vlastní armádu ani vojenské vybavení, Ukrajinu podporuje různými způsoby od začátku ruské invaze v únoru 2022.

Reklama

Doporučované