Hlavní obsah

Díky bohu, že jsou Němci na správné straně, říká vojenský expert

Hostem Ptám se já byl vojenský analytik Otakar Foltýn.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu už nese ovoce. První dodávky by sice měly dorazit až v červnu, podle komentátorů a expertů ale Ukrajina už teď může zintenzivnit útoky. Jak zásadní vojenský význam tato akce má?

Hostem Ptám se já byl bezpečnostní analytik z Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakar Foltýn.

V posledních měsících se často skloňuje, že západní pomoc Ukrajině, bojující s ruským agresorem, není dostačující a nepřichází včas. Podle britského listu The Telegraph se teď Západu povedlo přijít konečně v pravý čas, a to díky muniční iniciativě, kterou rozjeli Češi.

Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara by se první dodávky několika set tisíc dělostřeleckých granátů měly dostat k Ukrajincům nejpozději v červnu. S takovým množstvím munice na cestě už ale podle expertů ukrajinské jednotky nemusejí šetřit se zbývajícími granáty. Proto začátkem března zahájily protiútoky.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl vojenský analytik Otakar Foltýn.

K české iniciativě, o které informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února, se podle premiéra Petra Fialy (ODS) zatím připojilo 18 zemí, od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko.

Podaří se Ukrajincům získat na frontě převahu? Co je teď z vojenského hlediska pro Ukrajinu zásadní? A lze ve válce letos očekávat nějaký zvrat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak významná je z vašeho pohledu česká iniciativa sehnání munice pro Ukrajinu? – Je velmi důležitá. Protože v této fázi konfliktu, kdy se bavíme o opotřebovávací fázi, to znamená to, co rozhoduje primárně, a to je množství dělostřelecké munice a teď nově i dronů. Takže čím více dodáváme Ukrajincům zbraní, tím méně zemře ukrajinských vojáků a obráceně.

1:30 V tento okamžik není žádným tajemstvím, že západní pomoc se zpomalila, a to výrazně. To samozřejmě vede k tomu, že Rusko si drží operační iniciativu a je fakticky velmi aktivní na několika úsecích fronty najednou. To, čím mohou Ukrajinci vzdorovat, je na prvním místě právě dělostřelecká munice. Prostě tato fáze je o dělostřelectvu.

3:00 Pokud se podíváte na aktuální ruskou převahu dělostřelectva, tak je to zhruba čtyři ku jedné až pět ku jedné. Rusové sice střílí méně přesně a mají i obecně méně kvalitní munici, ale mají jí násobně více. Rusko je schopno podle poměrně relevantních odhadů každý měsíc vyrobit 200 000 až 250 000 granátů. Nestačí jim to, museli doslova žebrat u Severní Koreje, aby jim dodala další milion. Ale Ukrajina je v tento okamžik závislá na tom, jestli ji Západ pomůže, nebo ne.

5:00 Bude Ukrajina díky české muniční iniciativě schopna zastavit tu stávající ruskou ofenzivu? – Pokud se povedou ta kvanta a to, jak jsou nasmlouvaná – zahraniční donoři postupně přislibují, že na to poskytnou prostředky –, tak to bude mít výrazný vliv na stabilizaci ukrajinské fronty.

5:30 První kusy munice mají dorazit až v červnu. Ale podle expertů se to už teď propisuje do situace, souhlasíte? – Samozřejmě. Ukrajina v tento okamžik pořád ještě nějakou munici má, protože vy nemůžete mít munici na jeden dva dny nebo na tři týdny, vy musíte počítat dlouhodobě se spotřebou. A tu munici si šetřila právě pro případ, že by jí přišlo málo. To znamená, že v tento okamžik, pokud si bude jistá, že skutečně ta česká iniciativa přinese další munici, tak může více použít té, kterou už má.

6:30 Rusko dodneška na Ukrajinu vystřelilo deset až 12 milionů granátů, což je obrovské množství. Ukrajinci si mohou dovolit podstatně menší počty.

8:00 Jak byste ohodnotil českou muniční iniciativu? – Je to jednoznačně úspěch na relativně střední nebo malý stát v konkurenci těch velkých hráčů. Česká iniciativa je vidět a velmi rezonuje. Mimo jiné i mezi vojáky na ukrajinské frontě, Češi teď mají na Ukrajině neuvěřitelně dobré jméno.

9:00 Na co bych upozornil, tak to je jiná úspěšná česká iniciativa, a to Drony Nemesis, které reagují na to, co se na bojišti mění. Dělostřelectvo je standardní věc, která tam dominuje už dlouho a způsobuje až tři čtvrtiny ztrát. Na obou stranách ale postupně začínají být čím dál více relevantní drony. Ta česká iniciativa si původně dala za cíl deset tisíc dronů během letošního roku a my to máme za tři měsíce shromážděné a můžeme se bavit o dalších desítkách tisíc.

10:00 Ano, to je Skupina D, kterou v médiích reprezentuje třeba herec Ondřej Vetchý a zaštítil ji Karel Řehka jako náčelník generálního štábu. Kromě výzev na připojení k iniciativě jsme slyšeli i o výhrůžkách Ondřeji Vetchému. Jak to vnímáte, je to reálné riziko? – To, co nám chodí, výhrůžky buď z anonymních účtů, anebo z účtů takových looserů a užitečných idiotů ruské propagandy, tak bych to přirovnal, jako když jdete po chodníku a je tam psí exkrement, prostě do toho nešlapete a překročíte to. Asi takovou to má hodnotu.

10:20 Něco jiného je to v okamžiku, kdy třeba v případě Ondry tam byly výhrůžky rodině, příbuzným, dětem a podobně, tak to už je něco absolutně odporného. A já jsem to přirovnal ke zhovadilostem, které chodily Karlu Čapkovi před okupací v roce 1939. Pokud se podíváte na dopisy, které posílali budoucí kolaboranti Karlu Čapkovi, a podíváte se na maily, které teď chodily Ondrovi Vetchému, tak ten modus operandi je tam stejný, zhovadilost je tam stejná.

11:00 Nakolik mají tyhle iniciativy jako Drony Nemesis obdobu v zahraničí? – Proporcionálně z hlediska toho, kolik na té celkové pomoci vybrali sami Češi ze svých vlastních zdrojů, tak Česká republika je výjimečná. Obdobné aktivity byste našli v pobaltských státech, ale rozhodně byste proporcionálně takto velké aktivity nenašli v Německu nebo ve Francii, tam to dělá stát.

11:20 Samotné Německo třeba teď pomáhá v tom celkovém objemu víc než Polsko, Velká Británie a Francie dohromady. To znamená, že ten stát pochopil, že toto je evropská záležitost a že bránit menší proti agresi je prostě nezbytná morální povinnost. A Němci jsou si díky své historii velmi dobře vědomi toho, jakou morální povinnost mají vůči tomu, když nějaký velký napadne malého. Takže díky bohu, že jsou teď na správné straně, ale pokud se podíváme na to, co vybírají samotní lidé, tak Česká republika v tom patří k těm nejlepším.

14:00 Máme za cíl desítky tisíc dronů, nevidíme to jako přehnaně ambiciózní. Protože jedním z cílů bylo motivovat i zahraničí, to znamená anglicky mluvící země, Německo a podobně. Protože třeba v Německu se to daří a zdá se, že se to dařit bude. Přeložili jsme web do němčiny, do angličtiny, přeložili jsme video s Ondrou Vetchým do angličtiny, němčiny. A nějaké peníze ze zahraničí už přišly. Pořád Češi samotní dali víc, než dalo zahraničí, ale my to chceme otočit, my chceme, aby to zahraničí to znásobilo.

19:30 Bohužel tím, že ta západní pomoc se výrazně zpomalila, tak Ukrajinci aktuálně čelí tomu, že se Rusové doslova nadechli, ruská ekonomika pomalu přechází na ekonomiku válečnou. Nepůjde to donekonečna, je to hra vůle, je to o tom, kdo déle vydrží. A v tento okamžik západní Evropa i Spojené státy mají peníze, mají zbraně, máme inovace, máme podstatně lepší vojáky, máme daleko silnější armády, ale zjevně nemáme dost vůle. Nic z toho nemají Rusové, ale mají tu vůli.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované