Hlavní obsah

Země, o které se mluví, ale máloco o ní víme: Čistá fakta o Kazachstánu

Foto: Seznam Zprávy

Rozloha Kazachstánu evropským měřítkem.

Reklama

Kazachstán svou rozlohou odpovídá skoro třetině celé Evropy. V rozlehlém státě přesto nežije víc lidí než například v Rumunsku. Poznejte středoasijskou zemi v mapách a číslech.

Článek

Bývalou sovětskou republikou Kazachstán už několik dní otřásají největší nepokoje od vyhlášení nezávislosti před třemi dekádami. Aktuálním děním, jeho příčinami a možnými následky se nyní z různých důvodů zabývají politici a média z celého světa. Nikoliv však tento článek. Jeho cílem je poskytnout obrázek o základních geografických, demografických a ekonomických charakteristikách země.

Co potřebujete vědět o Kazachstánu?

Seznam Zprávy ke krizi v Kazachstánu připravily sérii textů věnujících se různým aspektům dění.

  • Jak velký problém může být revoluce v Kazachstánu, si můžete přečíst v této analýze.
  • Co může následovat, se v rozhovoru pokusil odhadnout Jan Šír, specialista na politický, bezpečnostní a energetický vývoj v postsovětském prostoru.
  • Vysvětlení, kdo je bývalý prezident Nursultan Nazarbajev, nabízí jeho profil.
  • Jaký může mít ruské angažmá v Kazachstánu dopad na Ukrajinu, jsme rozebírali s odborníky v tomto textu.
  • Profil Kazachstánu: geografická, demografická a ekonomická fakta.

Devátý největší stát na světě

Hranice Kazachstánu obepínají území o rozloze přes 2,7 milionu kilometrů čtverečních, což ho řadí na deváté místo v žebříčku největších států planety těsně za jihoamerickou Argentinu, která je větší „jen“ o několik desítek tisíc kilometrů čtverečních, asi o polovinu Česka.

Vzdálenost ze západního do východního cípu země vzdušnou čarou je asi 2,8 tisíce kilometrů, což je asi o tři stovky méně než z Paříže do Moskvy.

Po silnici lze tímto směrem podle navigace Kazachstán přejet trasou dlouhou přes 3,7 tisíce kilometrů. Do Prahy by se dalo ze stejného místa na západě země dojet cestou kratší o 700 kilometrů.

Stát s jednou z nejmenších hustot obyvatel

Populace Kazachstánu je asi 18,7 milionu obyvatel, což ze státu dělá území s jednou z nejnižších hustot zalidnění na světě. Celkově je v tomto údaji země na 234. místě s hustotou sedm obyvatel na kilometr čtvereční.

Foto: UNEP/GRID-Arendal

Část mapy vypracované v roce 2006 centrem GRID-Arendal, které spolupracuje s OSN. Hlavní město Nur-Sultan se ještě v roce 2019 nazýval Astana.

Většina obyvatel se soustředí po obvodu hranic na jihu a jihovýchodě, severu a severovýchodě země. Centrální část země je naopak velmi pustá.

Podle databáze The World Factbook spravované americkou CIA tvoří přes 77 % povrchu Kazachstánu zemědělská půda, přičemž 68,5 % jsou pastviny.

Silná ruská menšina

Etnickému složení státu dominují podle posledních dostupných dat Kazaši. Velmi početná je ale i ruská menšina soustřeďující se zejména na severu země.

Z náboženských skupin převládají muslimové

Nejvíc je v Kazachstánu sunnitských muslimů, početná je i skupina pravoslavných křesťanů.

Víc jak polovina obyvatel žije ve městech

Ačkoliv se většina populace soustředí ve městech, proti západním státům je procento obyvatel žijících na venkově výrazně vyšší. Ve srovnání s průměrem celé Evropy, včetně té východní, tam je podíl obyvatel mimo větší města o 16 procentních bodů vyšší.

Průměrný věk dožití je srovnatelný s Ruskem

Zhruba do poloviny spadá Kazachstán v žebříčku všech států světa seřazených podle průměrného věku dožití.

Průměr délky života obou pohlaví tam činí téměř 74 let, přičemž ženy se průměrně dožívají 78 let a muži 69 a půl roku. To je srovnatelné například s Ruskem, kde je průměrná délka života jen o něco málo nižší. Například v Česku se lidé dožívají průměrně skoro 80 let.

O něco lépe je na tom Kazachstán v porovnání s ostatními státy v dětské úmrtnosti. Na žebříčku zemí s nejvyšší mírou dětské úmrtnosti zaujímá 87. příčku.

Největšími obchodními partnery jsou Rusko, Čína a státy EU

Základním vývozním artiklem Kazachstánu je surová ropa, která tvoří přes 56 % celkového exportu.

Seznamu zemí, se kterými Kazachstán nejvíc obchoduje, dominuje Čína s Ruskem.

HDP má Kazachstán 54. největší na světě, srovnatelný například s Maďarskem.

Vojenskou sílu má země asi jako Chorvatsko

Podle indexu síly (Power Index), při jehož výpočtu se bere v potaz 50 faktorů zahrnujících vedle úrovně armády i věci jako třeba finanční prostředky, logistické kapacity a geografické výhody a nevýhody, je Kazachstán 61. nejsilnější zemí světa. Jeho index síly je srovnatelný se Srbskem nebo Chorvatskem a Česko je před ním o 27 příček.

Do armády Kazachstán v roce 2020 investoval 1,1 procenta HDP, což odpovídá zhruba polovině světového průměru.

Veřejná databáze CIA uvádí, že Kazachstán má k dispozici asi 40 tisíc vojenského personálu v aktivní službě. Armáda má mít k dispozici „většinou starší výbavu“ ruského a sovětského původu. Od roku 2010 je Rusko zdaleka největším dodavatelem zbraní do Kazachstánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované