Hlavní obsah

Toto podle některých žádná válka není. Julija má nový nejděsivější okamžik života

Foto: DSNS Ukrajina

Následky pátečního ruského dronového útoku na Oděsu, při kterém zahynulo 21 lidí.

Reklama

Ozval se výbuch, okna se otřásla, naštěstí zůstala neporušená, protože byla otevřená. Od té doby ve mně každý poplach a hlášení o Šahídu vyvolávají příšerný pocit úzkosti a záchvaty paniky, píše pro Seznam Zprávy Julija z Oděsy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od naší spolupracovnice v Oděse/

Rusko má za sebou prezidentské „volby“. V uvozovkách proto, že hlasování není možné považovat za legitimní. Existují i videa, na kterých „zástupci volební komise“ chodí na okupovaných územích Chersonské oblasti od domu k domu spolu s vojákem se samopalem a nutí lidi hlasovat.

Koho myslíte, že bude volit ten, vedle koho stojí člověk se samopalem, a kdo nemůže volit tajně, jak by to mělo být podle zákona, protože komisaři neodcházejí a sledují, jak volí? To je řečnická otázka.

Agresor zahájil volby zákeřným vypálením raket do centra Oděsy. Od tragédie z 2. března, kdy dron zasáhl vysoký obytný dům a zničil celý vchod a 18 bytů, uplynuly přesně dva týdny. Záchranná operace trvala několik dní. Při zásahu zahynulo 12 lidí, z toho pět dětí ve věku od čtyř měsíců do deseti let, a 20 dalších bylo zraněno.

Dronů na Oděsu létá čím dál víc

A teď další údery a další oběti.

V 11 hodin dopoledne se rozezněl poplach a doslova o tři minuty později nastal výbuch, neměla jsem čas ani vstát a vzít si notebook, natož jít do krytu. Rychle jsem vyběhla na chodbu a zůstala tam, dokud se poplach nezastavil.

+3

Asi po 20 minutách došlo ke třetímu výbuchu. Jak jsme později zjistili, šlo o údery raketami Iskander-M z okupovaného Krymu. Po prvních explozích vypukl požár a na místo raketového úderu přijeli záchranáři a zdravotníci, aby oheň uhasili, odklidili trosky, našli oběti a poskytli jim pomoc.

Třetí zásah zasáhl stejné místo, zranil devět záchranářů, bohužel jeden z nich byl zabit, stejně jako jeden zdravotník. Údery poškodily deset soukromých domů, plynovod, vybavení a vozidla státní záchranné služby. Nebyla zasažena žádná vojenská infrastruktura, vybavení ani nic, co by s nimi souviselo. Zahynulo 21 lidí! Víme také o 73 zraněných.

Podle představitelů Ozbrojených sil Ukrajiny je velmi obtížné takové rakety sestřelit, protože se přiblíží během několika minut. Den poté byl v Oděse den smutku k uctění památky obětí.

V poslední době dochází také k raketovým útokům na vícepodlažní budovy v Kryvém Rohu a Sumách. Nemluvě o tom, že města jako Cherson, Charkov a další, která se nacházejí v blízkosti frontové linie a hranic s Ruskem, jsou ostřelována každý den a každý den umírají lidé.

Za poslední měsíc a půl se počet dronů, které Rusko posílá směrem k Oděse, výrazně zvýšil. Dříve se upozornění, že město může být cílem, objevovala dvakrát až třikrát týdně, ale nyní je to téměř každý den.

Od té doby znamená každý poplach úzkost a paniku

Jednou večer dopadly tři drony poblíž našeho domu a já si uvědomila, že nejhorší není, když slyšíte, že někde nedaleko letí dron, ale když poblíž vás ztichne. To se stává, protože když dron dosáhne svého cíle, vypne motor a zřítí se. Ten den se stal novým nejděsivějším okamžikem mého života a doufám, že to tak zůstane.

Když se spustil poplach, vyšli jsme na chodbu a téměř okamžitě jsme uslyšeli zvuky dronu, následovala vteřina ticha a výbuch. O pár minut později se to opakovalo, ale zvuk byl tišší, takže dron dopadl dál od domu. Chvíli bylo všude ticho.

Asi po 15 minutách jsme opět uslyšeli nechutné bzučení dronu, který se k nám blížil. V jednu chvíli přeletěl nad domem a jen o několik vteřin později nastalo absolutní ticho. Když proletěl kolem, přikrčili jsme se v chodbě u země a přikryli se bundami.

Ty vteřiny ticha nám připadaly jako věčnost. Uvědomujete si, že ten dron spadne, ale nevíte, jak daleko od vašeho domu se stihl vzdálit, než se to stane. Hlavou mi doslova proběhl celý život, několikrát jsem se loučila se životem.

Ozval se výbuch, okna se otřásla, naštěstí zůstala neporušená, protože byla otevřená. Od té doby ve mně každý poplach a hlášení o Šahídu (dron íránského původu využívaný ruskou armádou, pozn. red.) letícím k městu vyvolávají příšerný pocit úzkosti a záchvaty paniky.

Co znamená potvrzení Putina ve funkci

Ruské prezidentské volby skončily podle očekávání. „Výsledky ukazují, že se Putinovi podařilo mobilizovat ruské občany a potvrdit v jejich očích, že je ve své pozici pevný,“ říká pro Seznam Zprávy politolog Thomas Graham z Yaleovy univerzity.

Obecně lze říci, že po bezúčelném útoku v den ruských „prezidentských voleb“ panuje pocit, že současné ruské vedení dává najevo, že pokud bude nadále řídit stát, tato hrůza se nezastaví a budou umírat další lidé.

V poslední době se stále častěji mluví o vyjednávání, ale po tak zákeřných útocích na civilisty není jasné, jak se s těmito lidmi dá komunikovat, poslouchat jejich „požadavky“. „Minské dohody“ (uzavřené před začátkem invaze mezi Ruskem a Ukrajinou, pozn. red.) byly tolikrát porušeny a nezabránily tomu, aby Rusko zahájilo invazi do naší země. Žádné dohody ani dokumenty u nich nefungují!

Potřebujeme pouze vojenskou pomoc a podporu světa, abychom se dokázali bránit a osvobodili naše území, abychom je přiměli požádat o dialog, ale za našich podmínek, protože je pravda, že každá válka končí jednáním. Jde jen o to, za jakých podmínek.

Reklama

Doporučované