Hlavní obsah

Ruský dron zabil Annu se synem v náručí. Manžel a syn zázrakem přežili

Foto: Mykola Kuleba/Facebook

Anny Hajdaržiová a její čtyřměsíční syn Timofej zemřeli při ruském dronovém útoku na Oděsu.

Reklama

aktualizováno •

Anna se čtyřměsíčním synem Timofejem. Oleh a Tetiana se sedmiměsíční dcerou Lizou. Vitalij s tříletým synem Markem. Při ruském dronovém útoku na Oděsu v sobotu zahynulo nejméně 12 lidí, po dalších záchranáři stále pátrají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Záchranáři v jihoukrajinské Oděse i v neděli nacházeli další mrtvé po sobotním dronovém útoku. „Vedle těla ženy bylo právě nalezeno tělo dalšího mrtvého dítěte. Záchranáři pokračují v odklízení trosek,“ popsal na sociální síti Telegram šéf vojenské správy Oděské oblasti Oleh Kiper.

„Ukrajinské děti jsou vojenským cílem Ruska,“ napsal po útoku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko zaútočilo na Oděsu pomocí dronů v noci na sobotu. Jeden z dronů Šáhid zasáhl obytný dům a zničil 18 bytů. Dalších sedm bylo poškozených, popisuje server Kyiv Post. Úřady po nedělní pátrací operaci evidují celkem 12 mrtvých, včetně čtyř dětí.

V neděli večer záchranáři našli pod troskami osmiletou dívku. „Další dítě, které zemřelo, byla dívka jménem Zlata. Bylo jí osm let. Záchranáři nyní odkrývají její tělo i tělo jejího bratra Serhije. Pro Oděskou oblast a celou Ukrajinu je to nepopsatelný zármutek. Rusko je teroristická země,“ napsal Kiper.

Mykola Kuleba, zakladatel a vedoucí charitativní organizace „Zachraňme Ukrajinu“, zveřejnil fotografii Anny Hajdaržiové, která byla zabita spolu se svým synem, čtyřměsíčním Timofejem. Kojence záchranáři prý našli v náručí své matky.

+3

„Annin manžel Serhij a její dcera jako zázrakem přežili, protože se nacházeli v jiné místnosti,“ uvedla Náboženská informační služba Ukrajiny.

Matka bránila dítě svým tělem

Mezi oběťmi útoku je i rodina vojáků, píše server Suspilne. Oleh a Tetiana Kravecovi se seznámili během výkonu vojenské služby. Když se jim narodila dcera, zůstala Tetiana doma, aby se o ni mohla starat.

Oleh, jehož otec i zesnulý bratr byli rovněž vojáci, pokračoval ve své službě dál. „Byl to nejlepší přítel mého muže Vitalije, sloužili spolu. Je to škoda, byla to velmi dobrá rodina,“ řekla paní Ljubov, která Kravecovy znala.

Ukrajinská záchranná služba uvedla, že v neděli při prohledávání trosek našla těla, která se choulila k sobě. „Matka se snažila přikrýt svým tělem několikaměsíční dítě. Těla byla nalezena v pevném objetí,“ popsala agentura na telegramu.

Sedmiměsíční Liza byla jediným společným dítětem Oleha a Tetiany. Matka měla z předchozího manželství ještě další tři děti, z nichž dvě – devítiletého Serhije a osmiletou Zlatu – stále hledají pod troskami.

Rozhovor s ukrajinským psychologem

Duševní zdraví běžných Ukrajinců dostává ve válečném dění nadále zabrat. Pomoc přímo v terénu poskytuje dospělým a dětem i ukrajinský psycholog Oleksandr. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, co všechno musí řešit.

Vedle Timofeje a Lizy zemřel při ruském útoku i tříletý Mark. Záchranáři v sobotu vyprostili ze sutin jeho tělo. Pod troskami domu zahynul i jeho otec Vitalij. Matka Anastasie je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Záchranářům se nicméně v sobotu také podařilo z trosek vytáhnout muže, který je živý a při vědomí, uvedl Kiper.

Podpora Ukrajiny je nutná, apeloval Zelenskyj

Ukrajinský prezident odsoudil nasazování dronů íránského původu Šáhid na Ukrajinu, jejichž využití přirovnal k terorismu.

„Svět má dostatek systémů protiraketové obrany, systémů na ochranu proti dronům a raketám Šáhid. A odkládání dodávek zbraní na Ukrajinu, systémů protiraketové obrany na ochranu našich lidí vede bohužel k takovým ztrátám. K tomu, že seznam dětí, které Rusko připravuje o život, se neustále rozrůstá,“ napsal Zelenskyj na facebook.

Ukrajinská prokuratura zahájila vyšetřování nočního útoku na Oděsu podle článku o „porušení zákonů a zvyklostí války“.

Ukrajinská armáda se v posledních týdnech potýká se zásadním nedostatkem munice, a to i kvůli zdržení klíčového návrhu s penězi na další pomoc v americkém Kongresu. Zelenskyj proto zopakoval, že další podpora Ukrajiny je zásadní. „Tuto válku musíme vyhrát. Každá ruská ztráta na frontě je odpovědí naší země na ruský teror. Svět musí reagovat na každý projev ruského zla a odrazit ruské akce,“ prohlásil ukrajinský prezident v neděli.

Aktualizovali jsme počet obětí útoku a doplnili podrobnosti.

Reklama

Doporučované