Hlavní obsah

„Podporujeme všechny Putinovy kroky,“ vzkázal Kim Čong-un z návštěvy v Rusku

Foto: Getty Images

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) společně navštívili 13. září 2023 staveniště raketového odpalovacího komplexu Angara ve městě Ciolkovskij v Amurské oblasti Ruské federace.

Reklama

aktualizováno •

Kim Čong-un a Vladimir Putin se setkali v ruském vesmírném středisku Vostočnyj. Analytici dříve odhadli, že se bude ruský prezident od severokorejského lídra během schůzky snažit získat zbraně pro ruskou válku na Ukrajině.

Článek

Severokorejský lídr Kim Čong-un ve středu navštívil kosmodrom Vostočnyj na ruském Dálném východě. Ruský prezident Vladimir Putin ho nejprve provedl areálem moderního vesmírného střediska, pak následovalo společné jednání a oběd.

Ruský prezident vzkázal, že Kim „projevuje velký zájem o raketovou techniku a snaží se rozvíjet vesmír“. Na otázku, zda Moskva pomůže Pchjongjangu s výrobou satelitů, odvětil: „Proto jsme přijeli na kosmodrom Vostočnyj.“

Po prohlídce kosmodromu začala oficiální jednání mezi Putinem a Kimem za doprovodu jejich delegací. Severokorejský vůdce během nich vzkázal, že vztahy s Ruskem jsou pro Pchjongjang „prioritou číslo jedna“ a KLDR stojí za všemi kroky, které Putin učiní.

„Vždy budeme podporovat rozhodnutí prezidenta Putina a ruského vedení (…) a budeme společně bojovat proti imperialismu,“ uvedl Kim Čong-un. S ruským prezidentem se prý dohodli na prohloubení „strategické a taktické spolupráce“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov jednání označil za „věcná a důležitá“ a prozradil, že Severní Korea má zájem spolupracovat s Ruskem v oblasti letectví a dopravy. Dodal, že Rusko vidí perspektivu ve spolupráci s KLDR v oblasti dobývání vesmíru.

Více o jednání mezi KLDR a Ruskem:

Rusko chce pomoci se zbrojením pro svou válku na Ukrajině. Pro Pchjongjang však může sbližování Vladimira Putina a Kim Čong-una představovat příležitost získat technologie pro jaderný program.

Zahraniční média dříve s odkazem na řadu analytiků odhadla, že se Putin bude snažit od severokorejského lídra získat zbraně pro svou válku na Ukrajině. Pro Kim Čong-una by zase schůzka mohla představovat příležitost, jak získat technologie pro jaderný program.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zprávy o tom, že má Putin s Kim Čong-unem jednat o dodávkách zbraní, odmítl komentovat. Uvedl však, že země spolupracují v „citlivých“ oblastech.

Sám Putin později na otázku, zda bude se severokorejským vůdcem jednat o dodávkách zbraní a vojensko-technologické spolupráci, odpověděl: „Budeme jednat o všech tématech.“

Lídra KLDR nyní čeká cesta po ruském Dálném východě, při které má návštívit Vladivostok, kde chce Kreml Kimovi demonstrovat schopnosti své flotily, a továry v Komsomolsku na Amuru, informovala agentura RIA.

Severní Korea krátce před setkáním státníků odpálila směrem do Japonského moře dvě balistické rakety. Dopadly u japonského pobřeží, vně japonské výlučné ekonomické zóny, informovala agentura Kjódó.

Reklama

Doporučované