Hlavní obsah

Klimatická aktivistka dopisem zrušila akci fosilních firem. Ženě hrozí trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Není žádná planeta B, vzkazují politikům i fosilním firmám aktivisté. Snímek je ilustrační.

Reklama

Okresní soud v novozélandském Dunedinu ve středu shledal klimatickou aktivistku vinnou z padělání. Žena totiž zfalšovala dopis o zrušení konference fosilních firem a poslala ho jejím zástupcům.

Článek

Novozélandské klimatické aktivistce hrozí deset let vězení za padělání dopisu, píše britský list The Guardian. V dopise se vydávala za organizátorku konference Asociace pro průzkum a těžbu ropy na Novém Zélandu (PEPANZ) a delegátům pozvaných společností sdělila, že se setkání odkládá kvůli klimatické krizi.

Čtyřiašedesátiletá Rosemary Penwardenová, která dopis poslala v roce 2019, tvrdí, že jí výsledek „satirického protestu“ překvapil. Říká, že „chtěla být kreativní a vyzkoušet různé způsoby komunikace s lidmi uvnitř fosilních firem“.

„Ráda bych si o sobě myslela, že jsem pro fosilní průmysl hrozbou, ale proboha, vždyť vážím 52 kilo, měřím metr šedesát a je mi 64 let,“ řekla Penwardenová. „Jsou to největší znečišťovatelé na celém našem světě a považovala jsem za důležité, aby se jim ozvala i taková malá babička, jako jsem já.“

Penwardenová, která se již dříve dostala na titulní stránky novin kvůli výrobě vlastního elektromobilu, přiznala, že falešný dopis vyrobila a odeslala. Její právník Ben Smith tvrdí, že dopis neměl být považován za autentický ani nebyl odeslán s cílem někoho oklamat. Podle něj měl padělek pouze satirický účel.

Nebudeme poslouchat neustálé skandování

Konference se měla konat v malém městě a Penwardenová se obávala, že by se vedle ní do standardního protestu zapojilo jen pár lokálních aktivistů. Pět dní před konferencí tak rozeslala z e-mailové adresy „conferencepepanz@gmail.com“ dopis o jejím zrušení. Ten navíc obsahoval všechny náležitosti, které používá asociace ve své skutečné korespondenci, jako je třeba hlavičkový papír a řada členských log podél jeho spodní části.

„Jsme hluboce znepokojeni rychle ze zrychlujícími společenskými a politickými změnami, kterými jsme obklopeni. To podtrhuje mnoho našich dětí, jež se chystají stávkovat a žádají bezpečnou budoucnost,“ napsala.

V dopise dále uvedla, že se „přes snahu letošní konferenci utajit o akci dozvěděli aktivisté, kteří opět plánují narušit setkání hlukem“. Její zrušení tak „bude mít alespoň jednu světlou stránku: nebudeme poslouchat neustálé skandování“.

Zjistěte víc o klimatické změně

Sucho ve Španělsku, katastrofální povodně v Itálii, vedra v Evropě i Asii, potápějící se ostrovy. To jsou příklady událostí a zpráv, kterým jsme se věnovali v poslední době a které budou kvůli změně klimatu stále častější a horší.

Zajímá vás kontext? Připravili jsme pro vás prostor, kde data, analýzy, reportáže, přehledné grafy i fotografie najdete na jednom místě.

Právě tato věta připadala zvláštní hlavnímu vědci australské organizace PGS Andrew Longovi. Rozhodl se proto kontaktovat kancelář asociace, jestli jí někdo neukradl jejich e-mailovou adresu. Organizátoři okamžitě zfalšovaný e-mail odstranili, a konference se tak uskutečnila, připomíná CNN.

O tom, že se případem zabývá policie, se Penwardenová údajně dozvěděla až o několik měsíců později, kdy k ní v létě 2020 přišla domů policie a zabavila jí notebook a telefon. Ještě další tři roky trvalo, než ji okresní soud v Dunedinu tuto středu shledal vinou.

„Bylo to překvapení,“ řekla. „Připomnělo mi to, v jakém na hlavu postaveném světě se nacházíme. Neměly by být souzeny babičky, ale měl by to být ropný průmysl, měli by to být ti lidé, kteří mají obrovské zisky z ničení budoucnosti nás všech.“

Programová ředitelka Greenpeace Niamh O’Flynnová se postavila za odsouzenou aktivistku a v prohlášení organizace označila případ za nespravedlivý. Podle ní „potřebujeme klimatická opatření více než kdy jindy. Potřebujeme více lidí, jako je Rosemary, kteří jsou připraveni zaujmout stanovisko“.

Okresní soud naplánoval vynesení rozsudku o výši trestu na 8. září. Proti trestu se ale Penwardenová hodlá odvolat. Uvedla, že její právníci žádají o „propuštění bez odsouzení“.

Penwardenová tvrdí, že i přes tuto zkušenost hodlá i nadále tlačit na vlády, aby přijaly opatření proti klimatické krizi. „Chce to trochu odvahy vystoupit z každodenního života. A pokusit se trochu přitlačit na pilu tohoto systému, který nás žene do propasti.“

Reklama

Doporučované