Hlavní obsah

Kochejte se. Nejlepší snímky divoké přírody letošního roku

Foto: Laurent Ballesta/ Wildlife Photographer of the Year 2023

Výherní snímek fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year 2023.

Reklama

Světovou soutěž o nejlepší fotografie přírody vyhrála fotografie ostrorepa. Její autor, podmořský biolog Laurent Ballesta, vyhrál již podruhé.

Článek

Bez modré „krve“ ostrorepů by nevznikla ani jedna vakcína. Tito vodní členovci z třídy hrotnatců zemi obývají už od prvohor. Po 450 milionů let byli schopni přežít a dokázali se adaptovat na měnící se podmínky.

Nyní tyto pravěké tvory ohrožuje nadměrný rybolov a odchyt ostrorepů. V přírodě se každoročně odchytí asi půl milionu těchto tvorů, proto jejich populace začala ve volné přírodě rychle klesat. Jejich hemolymfa je totiž v medicíně nenahraditelná.

Takzvaná modrá „krev“ obsahuje amoebocyty, což je něco jako bílé krvinky, které detekují bakteriální infekci už při velmi malém množství. Za pouhých 45 minut dokážou rozpoznat bakterii s přesností, jako kdyby v bazénu hledaly jedno zrnko písku.

Vítězný snímek vznikl v chráněných vodách ostrova Pangatalan na Filipínách, kde mají naději na přežití. Předsedkyně poroty Kathy Moranová okomentovala vítězný snímek slovy: „Vidět ostrorepa v jeho přirozeném prostředí, takovým strašidelně krásným způsobem, je prostě úžasné. Díváme se na pradávný druh, který je nyní ohrožen, a zároveň mu vděčíme za to, že my lidé můžeme být zdraví.“

+14

Soutěž Wildlife Photographer of the Year každoročně organizuje Přírodopisné muzeum v Londýně (Natural History Museum).

Odborná porota letos vybírala z téměř 50 tisíc snímků, které zaslali autoři z celkem 95 zemí.

Soutěže se smí zúčastnit kdokoliv na světě bez ohledu na to, zda se fotografováním živí, nebo ho dělá pouze pro radost. Přihlásit se do dalšího, již šedesátého ročníku fotografické soutěže je možné od 16. října.

Reklama

Doporučované