Hlavní obsah

Komentář: Macron si oddychl, vyhráno ale ještě nemá

Milan Rokos
redaktor
Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Francouzský prezident Emmanuel Macron udělal první krok ke svému druhému mandátu.

Reklama

Stávající francouzský prezident Emmanuel Macron vyhrál první kolo nad Marine Le Penovou zhruba o čtyři procentní body. To je více, než se čekalo.

Článek

Marine Le Penová si sice připsala rekordní výsledek krajní pravice v historii francouzských prezidentských voleb, brány Elysejského paláce se jí ale po neděli o kus vzdálily. Čtyři procentní body, které ztrácí na Emmanuela Macrona, pro ni musí být lehkým zklamáním – vždyť v posledních průzkumech Macron klesal, zatímco ona vytrvale rostla.

První prohlášení po volbách ukazují, že republikánská fronta proti krajní pravici stále funguje, i když už není tak silná jako v roce 2002, kdy zemi šokoval postup antisemity Jeana-Marie Le Pena do druhého kola. Kandidátka konzervativních Republikánů Valérie Pécresseová sice své voliče přímo nevyzvala k podpoře Macrona, řekla ale, že ona sama mu hlas dá. Třetí v pořadí Jean-Luc Mélenchon pak prohlásil, že k Le Penové nesmí jít jediný hlas. A to zaznělo od kandidáta, jehož stoupenci pískají při každé zmínce o Macronovi.

Le Penovou naopak podle očekávání podpořil další kandidát extrémní pravice Éric Zemmour. Rezervoár hlasů, který díky tomu může Le Penová použít ve druhém kole, bude ale menší, než se čekalo. Šéfce Národního sdružení nakonec už v prvním kole dala hlas část voličů, která se ještě před volbami hlásila k Zemmourovi.

Macron je tak před druhým kolem jasným favoritem, vyhráno ale ještě nemá. Jestliže si až doteď vystačil s minimalistickou kampaní, v následujícím týdnu už to stačit nemusí. Ohlásil už proto mítink v Marseille, kde je velký podíl stoupenců Mélenchona.

Za zmínku stojí i krach kandidátů největších politických stran. Republikáni a socialisté, kteří mají vůbec nejvyšší počet volených zastupitelů, dosáhli se svými kandidáty na necelých pět procent (Valérie Pécresseová), respektive na necelá dvě procenta (Anne Hidalgová). Jestliže Elysejskému paláci se zemětřesení s velkou pravděpodobností vyhne, stranická sídla socialistů i Republikánů zasáhne zcela jistě. Co naopak jisté vůbec není, je jejich přežití.

Reklama

Související témata:

Doporučované