Hlavní obsah

Komentář: Skončil Trump? Republikáni se musí rozhodnout

Michael Durčák
historik, novinář
Foto: brian james cramer, Shutterstock.com

Donald Trump si vybral favority. Příliš mnoho jich ve volbách vyhořelo.

Reklama

Američtí voliči v úterních volbách důrazně varovali především republikány. Americká pravice se musí zbavit vlivu Donalda Trumpa. Cestu ukázala Florida.

Článek

Před analýzou situace jako takové připomeňme, že i když jsou Spojené státy v mnoha směrech úžasná země, jednu věc Američanům skutečně závidět nemusíme: jejich volby.

Fakt, že ani v noci na čtvrtek, kdy vzniká tento text, stále není jasno, kdo bude mít další dva roky většinu v jedné či druhé komoře Kongresu, je alarmující. „Sčítání hlasů je stále pomalejší a pomalejší,“ konstatovali editoři respektovaného konzervativního média National Review ve svém předvolebním apelu.

Lze jen složitě usuzovat, jak bude v příštích dvou letech vypadat realita americké politiky. Dokonce je celkem pravděpodobné, že o křehké většině v Senátu se nakonec rozhodne až na začátku prosince, kdy půjdou voliči znovu k urnám ve státě Georgie. Vyžadují to tamní zákony, neboť ani jeden z kandidátů tu nezískal potřebných 50 procent hlasů.

Jednou z mála věcí, které jsou po úterním hlasování přece jenom jasné, je dilema, před nímž stojí Republikánská strana. Američané používají rčení „to kick the can down the road“ – doslova „kopat plechovku po cestě“. V přeneseném slova smyslu to znamená neustále odkládat řešení problému.

Přesně tuhle chybu udělala americká pravice, když nechala exprezidenta Donalda Trumpa, aby si naplno rozehrál svou vlastní hru s Republikánskou stranou. Trump v republikánských primárkách napříč USA podpořil několik set kandidátů, kteří konvenovali jeho nátuře. Speciálně v otázce postoje k výsledku prezidentských voleb v roce 2020, tedy k porážce, kterou Trump stále nedokázal plně uznat.

Bohužel pro Trumpa – a v důsledku i pro republikány – exprezidentovi favorité v úterý až příliš často prohráli. Ba co hůř, vyhořeli často v klíčových a sledovaných soubojích proti demokratickým kolegům napříč USA. Snad nejbolestivější pro politické ambice republikánů je prohra kardiologa Mehmeta Oze v senátních volbách v Pensylvánii.

Oz, který je Američanům znám i díky své vlastní talkshow, se do Pensylvánie přestěhoval účelově nedlouho před volbami a zdejší primárky vyhrál především díky Trumpově podpoře. Ve volbách však známý kardiolog prohrál s demokratickým viceguvernérem státu Johnem Fettermanem. Jeho kampaň přitom poznamenaly zdravotní potíže – Fetterman před několika měsíci utrpěl cévní mozkovou příhodu.

Pro republikány je prohra ještě bolestivější ze dvou důvodů. Jednak je právě tento klíčový souboj nakonec může stát senátní většinu. A jednak toto křeslo strana držela nepřetržitě od roku 1968.

Podobný osud potkal i další kandidáty, které Trump osobně podporoval. Například Dona Bolduca, který kandidoval na senátora ve státě New Hampshire a výrazně prohrál s demokratkou Maggie Hassanovou. Situace v New Hampshire navíc byla kuriózní tím, že hrozba Trumpových ataků odradila od senátní kandidatury populárního republikánského guvernéra státu Chrise Sununua. Ten přitom v úterý hravě obhájil guvernérský post.

Jak by se asi vyvíjely klíčové volby v Pensylvánii, New Hampshire, Arizoně a dalších státech, kdyby si republikáni vybrali kandidáty s menšími ohledy na to, co si zrovna přeje Trump? Voliči dali totiž dost jasně najevo, že na kvalitě kandidátů záleží. A že kvalita skutečně spočívá v něčem jiném než v bezbřehé loajalitě vůči bývalému šéfovi Bílého domu.

Ano, Trump zůstane navždy zapsán v historii jako prezident, který po nečekaném vítězství v roce 2016 vrátil republikány do Bílého domu. Trump taktéž změnil paradigma americké politiky a na jeho ideách dnes víceméně stojí hlavní proud americké pravice. Politici jako nově zvolený senátor za stát Ohio J. D. Vance nebo floridský guvernér Ron DeSantis jsou toho jasným důkazem.

Jenže Trumpova osobnost už je dnes pro republikány přítěží. Již před dvěma lety během senátních voleb v Georgii se ukázalo, že Trumpovi záleží mnohem víc na vlastním egu než na osudu „jeho strany“. Trump tehdy vyzval své voliče k bojkotu voleb, což stálo republikány většinu v Senátu.

Navíc Trump má navěky nesmazatelné stigma způsobené útokem na Kapitol ze 6. ledna 2021. Už jen kvůli němu bude pro velkou část Američanů nevolitelný. Zároveň zpětná analýza voleb z roku 2020 jasně ukázala, že Trump odradil od republikánů jednu z klíčových voličských skupin – Američany žijící na předměstích. To jsou jen některé z důvodů, kvůli nimž se republikáni musí od Trumpova vlivu oprostit.

Ostatně i někteří Trumpem podpoření kandidáti se od něj začínají odvracet. Buď nahlas, nebo aspoň tím, že jej například nezmíní ve svém děkovném projevu.

Aktuální volby jsou pro republikány jasným varováním, co se může stát za dva roky v souboji o Bílý dům, pokud se Trumpova vlivu nezbaví. Joe Biden je zatím nepříliš populární prezident, jehož vládu navíc sužují vnější faktory a krize – inflace, energetická krize, válka na Ukrajině. Život mu komplikuje i vratká většina v Kongresu a navíc jej musí děsit zhoršující se prognózy ekonomické situace. Uprostřed recese se mandát v Bílém domě obhajuje těžko.

Jinými slovy pro příští prezidentské volby zatím hraje všechno proti demokratům. Jejich spásou ovšem může být právě republikánská prezidentská nominace pro Trumpa. Ostatně Trump všechny volby, s čestnou výjimkou těch v roce 2016, prohrál. A nynější masivní prohra jeho suity věrných politiků musí být pro partaj finálním varováním.

Ostatně alternativa se republikánům nabízí. Na Floridě v guvernérských volbách drtivě zvítězil Ron DeSantis. Politik, jehož názory jsou původním Trumpovým ideálům velmi blízké. Jenže zatímco Trump dbal v rámci svého vládnutí často až příliš na formu, DeSantis nezapomíná na obsah.

Zatímco Trump se na poli amerických kulturních válek uchyloval často maximálně k tweetům, DeSantis je řeší konkrétními legislativními kroky na úrovni vzdělávání či rodinné politiky. Zároveň DeSantis – na rozdíl od Trumpa – zvládl solidně ukočírovat, byť na státní úrovni, koronavirovou pandemii.

Sám Trump se DeSantise zřejmě bojí. Po uzavření volebních místností a DeSantisově drtivé výhře se proti floridskému guvernérovi tvrdě vymezil. „Vím o něm mnohem víc. Dokonce možná víc než jeho manželka,“ řekl výhružně Trump. Tím fakticky pohrozil, že pokud se DeSantis rozhodne kandidovat na prezidenta, patrně na něj vytáhne jakousi špínu.

Z výsledků voleb, ale i celkového nastavení americké společnosti je patrné, že pokud chtějí republikáni získat zpět Bílý dům, nesmí se nechat Trumpem vydírat. Ostatně exprezident bude pravděpodobně příliš líný, než aby si například založil vlastní stranu či platformu, s níž by zkoušel kandidovat.

Pro republikány má smysl najít novou osobnost, která stranu povede. Jestli to bude Ron DeSantis, nebo jiný politik, není v tuto chvíli nejpodstatnější. Nejpodstatnější je, že vítězným republikánským trumfem už tentokrát nebude Donald Trump.

Reklama

Doporučované