Hlavní obsah

Krajně pravicová konference pokračuje poté, co ji v úterý policie ukončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán by měl dnes vystoupit na konferenci krajní pravice v Bruselu. Ilustrační fotografie

Reklama

Mezinárodní krajně pravicová konference v Bruselu mohla pokračovat druhý den. Zákaz místního starosty, který ji v úterý ukončil, pozastavil soud. Vystoupit má Viktor Orbán či Mateusz Morawiecki.

Článek

Po úterním přerušení opět pokračuje bruselská mezinárodní konference krajně pravicových politiků a jejich příznivců, píše AP. Organizátoři podali právní námitku proti úřadům belgického hlavního města, které se obávaly, že by akce mohla ohrozit veřejný pořádek.

Akce pod jménem Konference národních konzervativců neboli NatCon se účastní i maďarský premiér Viktor Orbán. Ve středu také promluví bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki, píše BBC. Už v úterý vystoupil na konferenci Nigel Farage, muž, jemuž se připisuje hlavní podíl na odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Ve středu nechybí ani francouzský krajně pravicový politik Eric Zemmour, který měl mít během úterního programu projev proti migrační politice Evropské unie. Na akci se ale nedostal, protože v době, kdy se na místě objevil, policie konferenci uzavřela.

Starosta bruselské čtvrti Saint-Joss, kde se akce konala, Emir Kir v úterý nařídil policii, aby akci ukončila. Argumentoval možným střetem s antifašistickou skupinou, která hrozila narušením konference. V minulých dnech už organizátory konference donutila dvakrát změnit místo konání. Soud ale starostovi ve středu přikázal akci dále neblokovat.

Glosa: Krajní pravice ohlásila tažení na Brusel

Wilders, Le Penová, Salvini. Podpora populistů před evropskými volbami roste na úkor tradičních stran, ukazuje průzkum Europe Elects.

Také belgický premiér Alexander De Croo, liberál a odpůrce krajní pravice, ve svém příspěvku na platformě X označil zrušení konference za nepřijatelné.

„Autonomie obcí je základním kamenem naší demokracie, ale nikdy nemůže porušit belgickou ústavu, která od roku 1830 zaručuje svobodu projevu a pokojného shromažďování. Zákaz politických shromáždění je protiústavní. Tečka,“ napsal.

Reklama

Doporučované