Hlavní obsah

Královna je mrtva, ať žije král. Laťku mu nasadila vysoko, zní z Londýna

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Karel III. opouští Svatojakubský palác, kde ho Nástupnická rada prohlásila novým britským králem.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv z Británie: Nástupnická rada oficiálně prohlásila Karla III. novým britským králem. Lidé se mezitím u Buckinghamského paláce loučí se svou dosavadní panovnicí.

Článek

/Od našich zvláštních zpravodajů/

Z londýnského metra vylézáme v sobotních dopoledních hodinách a spolu s námi i velká skupina lidí. Ještě větší dav ovšem stojí venku. Téměř v zástupu se tak vydáváme napříč Green Parkem a míříme k oficiálnímu sídlu britského panovníka.

Tím už ovšem není Alžběta II., takzvaná Nástupnická rada se chystá novým králem prohlásit jejího syna.

Zesnulé královně míří lidé vzdát hold především květinami. Míjíme ovšem i holčičku, která v jedné ruce svírá ruku maminky a ve druhé obrázek. Jak si později všímáme, nebyla jedinou – provizorní pomníky v okolí jich v doprovodu vzkazů nebo plyšáků zdobí několik.

Prostranství před Buckinghamským palácem, kde ještě před několika hodinami lidé květiny pokládali, nicméně zeje prázdnotou. Úctu touto formou mohou lidé panovnici nově vyjádřit až v parcích blízko sídla. Zřejmě kvůli nevědomosti s nimi tak lidé postávají podél ulice Mall, která vede od paláce až k Trafalgarskému náměstí.

V davu, který se na prostranství vytvořil, se dávám do řeči se třemi postaršími ženami – Anne, Ruth a Jane-Marie. Původem je trojice z Irska, již delší dobu ale žijí na západě Londýna.

Připomeňte si články a fotogalerie přímo z Británie od redaktorky Terezy Ulrychové a fotografa Davida Neffa.

„Královna byla součástí našich životů od momentu, kdy jsme se narodily. Moje babička se dožila 99 let a vždy doufala, že od královny dostane telegram ke stým narozeninám,“ vypráví mi Anne po otázce, co pro ně královna vlastně znamenala. „Máme velké štěstí, že jsme ji tu měli tak dlouho, úžasná žena.“

S ještě zajímavějším příběhem ale přichází Jane-Marie, jejíž tchýně byla kloboučnice a pro královnu 10 let vyráběla její ikonické pokrývky hlavy. „Když jsem potkala manžela, vyprávěl mi o tom a ukazoval mi fotky. Jmenuje se Marie O’Reganová. Dnes je jí 97 let, takže přijít nemohla. Chtěla jsem tu tedy položit květiny i jménem O’Reganovy rodiny.“

Chválu na zesnulou královnu pějí všechny tři, a to i Ruth, která o sobě mluví jako o někom, kdo není fanouškem monarchie. Alžběta podle ní však byla „naprosto báječnou ženou a skvělým vzorem“. Právě proto zmiňuje i vysoko nasazenou laťku, které nyní čelí nový král. „Každý od něj čeká hodně, nemá to snadné,“ podotýká žena.

Prohlédněte si fotogalerii Davida Neffa přímo z Londýna:

+14

„Musíme mít také na paměti, že právě přišel o matku,“ přerušuje kamarádku Anne. „Já o svou přišla před čtyřmi lety. Potřebují soukromí, aby mohli truchlit, všude, kam se podívají, na ně ale míří kamery. Má před sebou velmi náročné období. Byl ale veden k tomu, aby se této role chopil. Čekal na ni dlouho a myslím, že v ní bude skvělý.“

Cítili jsme, že je správné sem přijet a vzdát jí úctu.
Anne ze Severního Irska

Že dnes už Karel III. bude pro Velkou Británii dobrý král, zmiňuje i pár ve středním věku, který potkáváme během čekání na to, až nový panovník opustí Svatojakubský palác. Ten se nachází jen kousek od toho Buckinghamského a Nástupnická rada v něm dnes kromě ohlášení krále provedla i oficiální oznámení úmrtí královny.

„Myslím, že je to celkem citlivý člověk a stará se o životní prostředí i jiné problémy. Čekal na to dlouho a zaslouží si svou šanci,“ říká mi Anne a do hovoru se vrhá i za svého manžela, který jejím slovům jen přitakává. Dvojice pochází z Belfastu, hlavního města Severního Irska.

D+3: Co čeká Británii v neděli 11. září

V nedělních ranních hodinách král Karel III. přijímal kondolence ve Hall, nejstarší budově v parlamentním komplexu.

Ve 12 hodin došlo k oficiálnímu ohlášení jeho nástupu na trůn ve Skotsku, Severním Irsku a Walesu.

Královnina rakev byla odvezena z hradu Balmoral, kde panovnice zemřela, do paláce Holyroodhouse v Edinburghu.

Skotskou metropolí pak v pondělí odpoledne za účasti Karla III. projde procesí, které skončí v katedrále svatého Jiljí, kde se konala bohoslužba za účasti členů královské rodiny. Později tam bude smět i veřejnost.

„V Londýně jsme byli kvůli promoci naší dcery, pak jsme se dozvěděli tu smutnou zprávu, že královna zemřela. Byla tu celý můj život, během každé události, a poskytovala národu útěchu během pandemie covidu i dalších momentů. Cítili jsme, že je správné sem přijet a vzdát jí úctu. Samozřejmě jsme také doufali, že uvidíme nového krále, ale zatím se neobjevil,“ směje se žena.

Když se Anne ptám na její nejoblíbenější vzpomínku na královnu, zmiňuje moment, kdy Alžbětu sama potkala. „Viděli jsme ji u Lyric Theathre v Belfastu, když si potřásla rukou s Martinem McGuinnessem. Byl to poměrně historický moment mírového procesu se Severním Irskem.“

Martin McGuinness

Bývalý politik a jedna z hlavních postav Prozatímní irské republikánské armády (IRA). Ta byla polovojenskou skupinou irských republikánů, která usilovala o odtržení Severního Irska od Spojeného království.

Jestli se manželskému páru – stejně jako nám – podařilo Karla III. spatřit, se už bohužel nedozvídáme. Na prostranství se tlačí tolik lidí, že jen těžko někoho potkáte dvakrát – každý si chce pořídit fotku, každý chce alespoň zahlédnout někoho z královské rodiny.

Jako útěcha by právě to mohlo sloužit i trojici Dánů, se kterou se dáváme do řeči podél ulice vedoucí k Admirality Arch. Do Británie přiletěli na fotbalový zápas Premier League, nejvyšší anglické fotbalové ligy, který byl ovšem kvůli úmrtí Alžběty II. odložen.

Když vozidlo s novým králem Svatojakubský palác opravdu opustí a zmizí v dálce, dav se dá do pohybu a jeho řady prořídnou. U Buckinghamského paláce ovšem stále zůstávají velké skupiny lidí a aby se k budově dostaly blíž, přelézají zídky, které lemují plochu před jejími branami. Na jedné z nich se potkáváme s mladým párem z Brazílie, který již třetím rokem žije v Lucembursku.

Co vše náleží do „rodinné firmy“ královské rodiny

Nový monarcha Karel III. po své zesnulé matce převzal nejen panovnické povinnosti, ale i správu jejího majetku. Modrý Mauricius, Fabergého vejce, ale i rodová sídla. V článku Silvie Friedmanové si přečtěte, co vše nyní bude nový král spravovat a také jaký je rozdíl mezi osobním majetkem a majetkem „Koruny“.

Flavie a Felipe se do Spojeného království chystali na běžnou dovolenou, u aktuální smutné příležitosti se tak ocitli náhodou. Vyprávějí nám, jak přemýšleli o tom, že své plány zruší; měli prý obavy, aby v Londýně kvůli úmrtí královny nebyly například zavřené obchody. Že vše funguje bez omezení, je příjemně překvapilo.

Vzhledem ke koloniální minulosti Brazílie se ovšem ptám na to, jak dvojice vlastně královskou rodinu vnímá. „Abych byla upřímná, tak co se týče monarchie, budu kvůli kolonialismu asi vždycky mít rozpolcené pocity. Monarchie mi přijde trochu zvláštní, ale když jste tady, máte jiný pocit.“

Existence monarchie v 21. století vyvolává divoké debaty a pro některé je v této době již přežitkem. Minimálně pro některé Brity je ale zřejmě stále důležitá.

Reklama

Doporučované