Hlavní obsah

Královna pořádku se vzdala úklidu. Radši se chce věnovat dětem

Foto: Profimedia.cz

Světoznámá spisovatelka Marie Kondo přezdívaná Královna pořádku

Reklama

Královna pořádku na svých webových stránkách uvedla, že se jí narozením jejího třetího dítěte zásadně změnily priority. Namísto uklízení tak radši tráví čas s rodinou.

Článek

Světoznámá japonská spisovatelka Marie Kondo přiznala, že se „vzdala“ uklízení. „Až doteď jsem byla profesionální uklízečka, takže jsem se snažila doma neustále udržet čistotu,“ řekla během online webináře.

Pro BBC vysvětlila, že její život prošel obrovskou změnou poté, co se jí narodilo v roce 2021 třetí dítě. Tehdy úklid ustoupil do pozadí. „Máme teď doma nepořádek, ale způsob, jakým trávím čas, je pro mě v této životní etapě správný,“ uvedla Kondo přezdívaná Královna pořádku.

Je autorkou návodů, jak probrat šatník, vyčistit prostor, ve kterém člověk žije a pracuje, jak se loučit s předměty schovávanými z piety (nebo do zásoby). Jak správně uklízet, skladovat věci, aby zabraly co nejméně místa – a tak podobně.

Kondo ale zároveň říká, že pro mnoho lidí nemusí být dokonale organizovaný život realistický a prospěšný. Sama ho občas nezvládá. „Někdy si svůj rozvrh nacpu tak pevně, že se cítím přetížená, až mě přemůže úzkost,“ přiznává se pro Washington Post.

Tlak na sebe ale podle svých slov vyvíjí dobrovolně. Prý ji to nutí, aby měla doma stále pořádek. Připouští ale, že nyní se nenachází ve fázi života, kdyby to pro ni bylo důležité. „Tak trochu jsem se toho vzdala, což je pro mě dobré. Uvědomuji si, že je pro mě důležité trávit čas se svými dětmi.“

Kondo ale předpokládá, že až její děti vyrostou, způsob jejího života se znovu změní. „Budu se muset stále dívat sama do sebe, abych se ujistila, že vedu životní styl, který mě naplňuje,“ říká.

Ve své nejnovější knize Kurashi Marie Kondo doma: Jak si uspořádat prostor a dosáhnout ideálního života představuje japonský minimalistický způsob života kurashi, který spočívá v pořádku a úklidu. Nabízí jednoduché poučky, jak realizovat tyto ideály, a přinést tak klid a štěstí do každodenního života.

Toho lze podle ní dosáhnout tak, že si například každý večer uklidíte nepořádek v kabelce, nebo tím, že si k snídani pustíte klasickou klavírní hudbu, uvádí server The Guardian.

Její rady jsou dost široké na to, aby si v nich každý našel to své. Její snahou je čtenáře povzbudit k tomu, aby si vytvořili vlastní životní rytmus a rituály, které je skutečně činí šťastnými.

Její rady zaujaly masy čtenářů, ale i diváků. Dokazují to i dva divácky úspěšné seriály, které natočila pro Netflix.

Reklama

Související témata:

Doporučované