Hlavní obsah

Současný „český král“ má pro Karla III. návod, jak si udržet soukromí

Foto: Profimedia.cz

Vnuk posledního rakousko-uherského monarchy Karl Habsburg na snímku z roku 2020.

Reklama

Pomyslný nástupce rakouských císařů a českých králů se nemůže pochlubit trůnem ani rozsáhlými majetky, jako má britský panovník. Zato se těší většímu soukromí.

Článek

Překvapivá informace o tom, že se Karl Habsburg (nebo také Karel Habsburský) rozvedl se svojí první ženou a má už delší dobu novou partnerku, se dostala před necelými třemi lety na veřejnost jen díky tomu, že to současná hlava habsburského rodu sama chtěla.

Karl, který je nejstarším vnukem posledního, stejnojmenného rakouského císaře, se o soukromých záležitostech rozhovořil v nové biografii ke svým šedesátinám. Na podzim 2020, když už byla kniha v tisku, tak mohl šokující zprávu klidně nechat proklouznout také do rakouských novin.

Historka s utajovaným Karlovým rozvodem (vyšlo najevo, že s manželkou Franceskou, rozenou von Thyssen-Bornemisza se rozešli už o dva roky dříve, poté co všechny tři jejich děti dosáhly plnoletosti) ukazuje, v čem je život teoretického následníka rakouského trůnu v něčem podobný a zároveň úplně rozdílný, než má britský král Karel III. a jeho rodina.

Karel z rodu Windsorů si stejně jako jeho pomyslný kolega Karel Habsburský prošel krizí manželského vztahu. Obě hlavy panovnických rodů se také nakonec podruhé oženily. Představa, že by britský král dokázal před médii a veřejností ututlat rozvod, je ale naprosto nereálná.

Je to samozřejmě logické. Karel III. na rozdíl od Karla Habsburského vládne a stojí v čele bezpochyby nejsledovanější šlechtické rodiny na světě. Vlastní také rozsáhlé majetky, o které Habsburkové po zániku monarchie v roce 1918 přišli. První a představený více než pěti stovek žijících Habsburků nemá žádný palác. Dříve si jako sídlo uváděl vilu u Salcburku, loni se však objevila zpráva o jejím prodeji.

Na druhou stranu si Karl Habsburg může užívat mnohem většího soukromí než jeho britský „kolega“. Sám ostatně o jeho ochranu velmi dbá. Díky tomu se mu loni podařilo několik měsíců tajit svatbu se zmíněnou přítelkyní, Portugalkou Christian Reidovou. „Vždycky jsem se snažil chránit si svůj privátní život. Proto jsme se také brali jenom v úzkém kruhu,“ řekl deníku Kronen Zeitung.

Foto: Kronen Zeitung/repro foto, Seznam Zprávy

Karl Habsburg a jeho druhá manželka Christian Reidová, která pochází z rodiny portugalských výrobců portského vína.

I když Karl nemusel kvůli rozchodu a druhému sňatku čelit houfům dotěrných paparazzi, tato životní rozhodnutí pro něj byla možná obtížnější než pro nynějšího britského krále. V rodině silně věřících Habsburků, jako byli i Karlovi rodiče Otto von Habsburg a Regina Sasko-Meiningenská, byl rozvod ještě větším tabu než u Windsorů.

Pro Karlovy monarchistické příznivce je důležité, že ho uzavření druhého manželství neomezuje v nástupnictví. „Arcivévoda Karel jako hlava rozvětvené rodiny Habsburků dobře chápe, že na počátku 21. století se už nelze řídit španělským ceremoniálem a hledat si nevěsty v Gothajském almanachu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Milan Novák, který je v tuzemsku asi Karlovou nejbližší styčnou osobou (vystupuje mimo jiné jako jeho „osobní pobočník“).

Jaký by byl Habsburg na Hradě?

Pokud se budeme držet nástupnického práva, jsou dědičné nároky Habsburků po případném obnovení monarchie nezpochybnitelné.

Vnuk posledního rakousko-uherského mocnáře, a tedy i českého krále se mimochodem nikdy formálně nevzdal dědického nároku na českou korunu. Pokud by došlo k obnovení monarchie, její stoupenci považují za samozřejmé, že legitimní právo náleží Karlovi.

I když, jak zdůrazňuje jeho český spolupracovník, je Karl hlavně realista a myšlením Evropan. „V tom jde pevně ve stopách svého otce, doktora Otto von Habsburga, který se rovněž nezabýval čistě teoretickými a ve své době irelevantními otázkami nástupnických práv,“ poznamenal Novák.

Obzvlášť v minulosti se Karl Habsburg profiloval jako politik. V druhé polovině 90. let byl poslancem Evropského parlamentu za rakouské lidovce (ÖVP), jeho kariéru ale přerušila aféra kolem financování kampaně přes rakouskou pobočku Panevropského hnutí. V něm se Karl angažuje dodnes. Jeho hlavní platformou je nicméně Řád svatého Jiří, který je historicky svázaný s habsburským rodem a jemuž Karl předsedá z titulu velmistra.

Foto: Milan Novák/Karl Habsburg, Seznam Zprávy

Karl Habsburg na návštěvě své ukrajinské rozhlasové stanice Kraina FM po zahájení ruské invaze.

Čas od času vystoupí s politickým komentářem, který zaznamenají média, například jeho projevy o budoucnosti Evropy ze začátku roku. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu vícekrát velmi ostře kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina a vyzval k jeho svržení. „Patří před tribunál pro válečné zločince, spolu se svými komplici, musí také dojít ke změně režimu v Moskvě,“ prohlásil Karl Habsburg letos v lednu.

Na živobytí si vydělává jako mediální podnikatel. V různých zemích investoval hlavně do rozhlasového vysílání, jednu ze stanic provozuje na Ukrajině, kam se osobně vydal i po začátku války.

Poměrně často také Karl zajíždí do českých zemí. Například do Brandýsa nad Labem, jehož zámek byl oblíbeným sídlem habsburských panovníků. Loni se v Praze zúčastnil konventu Svatojiřského řádu nebo uložení relikvie blahoslaveného císaře Karla, posledního českého krále a jeho děda v katedrále sv. Víta.

Reklama

Související témata:
Karel Habsburský

Doporučované