Hlavní obsah

Kreml po bouřlivém víkendu zahájil operaci k obnovení Putinovy pověsti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ruský premiér Michail Mišustin vyzval k veřejné loajalitě vůči prezidentu Putinovi.

Reklama

Po dramatickém víkendu se Kreml snaží najít zbytky ztracené důstojnosti: ruský premiér vyzývá k jednotě a podpoře prezidenta, ministr obrany zase „burcuje“ vojáky na ukrajinské frontě.

Článek

Události okolo vzpoury Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřské Vagnerovy skupiny proti Kremlu zaměstnávají ruské vedení i na počátku nového týdne. Začalo proto mimo jiné vysílat do světa signály o jednotě. Zpravodajka BBC zaměřená na východní Evropu Sarah Rainsfordová mluví dokonce o „operaci Obnovte Putinovu pověst“.

Například odpoledne se vyjádřil ruský premiér Michail Mišustin, který vyzval k jednotě a veřejné loajalitě vůči prezidentu Putinovi. Podle jeho slov si Rusko prochází „nejdůležitějším obdobím ve svých dějinách“ a události posledních dnů znamenaly „výzvu pro jeho stabilitu“.

Proto je podle Mišustina třeba udržovat jednotu a stát za prezidentem Putinem.

„Země v těchto dnech čelila zjevné výzvě. Objevil se pokus o destabilizaci vnitřní situace v Rusku. Členové vlády plnili své úlohy. Pod vedením prezidenta jednali jasně a ve vzájemném souladu,“ citovala Mišustina státem kontrolovaná agentura Ria Novosti.

Už ráno se veřejnosti připomněl jeden z hlavních terčů Prigožinova hněvu ministr obrany Sergej Šojgu. V pondělí ráno jeho rezort zveřejnil záběry, které zobrazují jeho návštěvu předsunutého kontrolního stanoviště v okupované části Ukrajiny.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Šojgu na 47 sekund trvajícím videu obhlíží situaci z letadla nebo se radí s vojenskými veliteli. Není však zcela jasné, kdy bylo video natočeno a zda je autentické.

Účelem zprávy o Šojguově cestě může být snaha ukázat, že je ministr aktivní a že má stále Putinovu podporu i přes četné výtky, které se v posledních měsících snášely na jeho hlavu, píše BBC.

Prezident Vladimir Putin zase poprvé od ukončení puče vystoupil veřejně. Jeho poselství naznačuje, že Kreml pokračuje v běžné činnosti a nehodlá se událostmi, které sledoval celý svět, rozhodit. O vzpouře se šéf Kremlu nezmínil, namísto toho pochválil ruský průmysl.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov odpoledne pro státní televizi RT uvedl, že operace Vagnerovy skupiny budou pokračovat v Mali a Středoafrické republice. Budoucnost Prigožinovy žoldnéřské skupiny je v této chvíli nejistá, Lavrov však v rozhovoru uvedl, že „členové Vagnerovy skupiny tam (v Africe) pracují jako instruktoři a jejich práce bude pokračovat“. Dodal rovněž, že „víkendová vzpoura vagnerovců neovlivní vztahy Moskvy s partnery a přáteli“.

Dění v Rusku komentoval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle něj akce poukázala na slabost ruského vedení. „Samozřejmě, je to ukázkou slabosti,“ uvedl šéf aliance na adresu Prigožinovy vzpoury. „Také to ukazuje, jak obtížné a nebezpečné je pro prezidenta Putina spoléhat na žoldnéře,“ dodal.

Reklama

Doporučované