Hlavní obsah

Kreml posílá do škol učebnici, jak vykládat válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Birute Vijeikiene, Shutterstock.com

Spojenci a podporovatelé Ukrajiny vnímají Putina jako válečného zločince a Rusko jako jasného agresora. Snímek z protestu ve Vilniusu.

Reklama

Smyslem nové učebnice je ospravedlnit ruskou agresi vůči Ukrajině a mladým Rusům vštípit kremelský pohled na svět. Kniha je plná falešných výroků a manipulací.

Článek

V září dorazí do ruských škol nová učebnice, která bude studentům vnucovat kremelskou propagandu a ruského prezidenta Vladimira Putina vyobrazovat jako zachránce civilizace, kterou chtěl ďábelský Západ zničit.

Učebnice nese název „Ruská historie: 1945 - počátek 21. století“. Spoluautorem je Putinův poradce a bývalý ruský ministr kultury Vladimir Medinskyj, informovala BBC.

Podle britské stanice je cílem publikace ospravedlnit ruskou agresi na Ukrajině a vypěstovat v mladých lidech nenávist a strach ze západní civilizace.

Učebnice se ve výuce na ruských školách objeví už na začátku nového školního roku. Kremelský pohled na současné události se budou učit studenti ve věku mezi 17 až 18 let.

Alternativní výklad historie se opírá o řadu nesprávných výroků. Píše se v něm například, že hlavním cílem Západu je zničit Rusko, šířit rusofobii a převzít kontrolu nad ruským nerostným bohatstvím.

Autoři v textu také opakují obvinění, o která se opírá ruská vojenská kampaň. Ukrajina je podle nich protiruský stát vedený nacisty. Znevažují ukrajinskou státnost výroky, že Ukrajina není ničím jiným než výtvorem Západu, jenž slouží k destabilizaci Ruska.

O ukrajinské vlajce se tu píše jako o díle Rakušanů, kteří chtěli Ukrajince a Rusy od sebe uměle odlišit.

V knize se také svérázně popisují události z roku 2014, kdy začala válka na Donbase. Tehdy Ruskem podporovaní separatisté rozpoutali válku a ruské síly pak anektovaly ukrajinský Krym.

V učebnici se dozvíte o „lidovém povstání“ obyvatel Donbasu s přispěním dobrovolníků z Ruska, kteří svým „bratrům a sestrám“ přišli na pomoc. V učebnici není ani malá zmínka o přítomnosti ruského vojenského vybavení a ruské profesionální armády během bojů v roce 2014.

Analýza

O tom, kdo je agresor, není pochyb. Přesto má smysl o příčinách války na Ukrajině přemýšlet. Šílený diktátor jako vysvětlení nestačí.

Další chybnou „informací“, jež se v textu objevuje, je snaha tvrdit, že do roku 2014 na Ukrajině žilo přes 80 procent rusky mluvících obyvatel. Tento výrok vyvrací výzkum Razumkovova centra z roku 2006, podle něhož jen 30 procent obyvatel Ukrajiny vnímá ruštinu jako svůj mateřský jazyk. Naopak ukrajinštinu více jak 52 procent obyvatel.

Autoři učebnice v textu kritizují západní sankce, jejichž účelem je zničit ruskou ekonomiku. Všechny sankce vůči Rusku podle nich porušují mezinárodní právo. O odchodu západních firem ze země hovoří jako o „ideální možnosti“ pro ruské byznysmeny začít podnikat.

Kniha se snaží také znevážit důkazy o ruských válečných zločinech. Autoři studenty vyzývají, aby byli bystří a vnímali, že ruští nepřátelé staví svá obvinění na falešných videích a fotografiích, které volně kolují po sociálních sítích.

Reklama

Doporučované