Hlavní obsah

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

Foto: Hussein Eddeb, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Článek

Rusko bude pokračovat v dosahování svých vojenských cílů na Ukrajině, prohlásil v úterý mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Podle něj Kyjev nestojí o mírová jednání.

Moskva vnímá opakovaná prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tak, že Ukrajina „de facto i de iure nemůže a nechce jednat“.

„V souvislosti s tím budou cíle Ruské federace realizovány prostřednictvím pokračování speciální vojenské operace,“ řekl Peskov novinářům.

Bezprostředně před mluvčím Kremlu vystoupil v podobném duchu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který zastupuje prezidenta Vladimira Putina na summitu skupiny G20 v Indonésii.

Očekává se, že summit lídrů nejsilnějších ekonomik světa přijme deklaraci, v níž ostře odsoudí agresi Ruska vůči Ukrajině. Pro Kreml půjde jednoznačně o diplomatickou prohru.

„Opakovaně jsme ústy prezidenta potvrdili, že rozhovory neodmítáme. Pokud někdo odmítá, je to Ukrajina. A čím déle bude odmítat, tím bude jednání nakonec složitější,“ uvedl Lavrov pro média. Ukrajina podle něj stanovuje nerealistické podmínky.

Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, že podmínkou pro jednání je úplné stažení ruských jednotek z Ukrajiny. Prezident Zelenskyj v úterý ráno ve videoprojevu k lídrům zemí G20 řekl, že „ruská válka“ v jeho zemi musí být zastavena, a to na základě Charty OSN a mezinárodního práva. Podle něj se však Rusku nemůže důvěřovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované