Hlavní obsah

Kritik ruské armády a Prigožinův spojenec průstřel hlavy nepřežil

Foto: Profimedia.cz

Ruský nacionalista Igor Mangušev na sebe loni v létě upozornil pózováním s lidskou lebkou.

Reklama

Igor Mangušev na sebe upozornil vystoupením, při němž pózoval s lidskou lebkou, která prý patřila ukrajinskému vojákovi. Označoval se za autora symbolu Z a podílel se na dezinformačních kampaních organizovaných šéfem vagnerovců.

Článek

Spojenec majitele žoldnéřské Vagnerovy armády Jevgenije Prigožina a ruský válečný veterán Igor Mangušev zemřel. Podle ruské státem kontrolované agentury RIA to oznámil jeho přítel a velitel jedné z milic samozvané Luhanské lidové republiky Akim Apačev.

Ruský server MK v sobotu informoval, že Mangušev skončil v nemocnici s prostřelenou hlavou a jeho šance na uzdravení jsou téměř nulové. „Kulka uvázla uprostřed jeho mozku, dostala se daleko,“ uvedl Apačev, který Manguševa spolu s jeho manželkou navštívil v nemocnici.

Okolnosti Manguševova zranění nejsou známé, několik analytiků poukazovalo na podivnosti, které celý incident provází (psali jsme zde). Například Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze tvrdí, že spíše než válečné zranění okolnosti připomínají popravu.

Podle zdroje agentury RIA vyšetřování převzal ruský Vyšetřovací výbor. Apačev tvrdí, že pachatel už je známý, ale neřekl žádné další podrobnosti.

Mangušev v Rusku platil za jednoho z nejnesmlouvavějších zastánců agrese vůči Ukrajině. A také za jednoho z nejhlasitějších kritiků ruských vojenských špiček a představitelů Kremlu, kteří jsou podle něj příliš váhaví a jejich válečné úsilí je nedostatečné, psal už na podzim server Foreign Policy.

Prigožinův vliv v Moskvě roste

Neváhá otevřeně kritizovat ruské armádní velitele i Putinovy staré známé. V Moskvě se začínají bát, co si ještě Jevgenij Prigožin dovolí.

Koncem loňského léta na sebe upozornil, když internetem začalo kolovat video s jeho morbidním vystoupením v moskevském klubu. Na pódiu se objevil s lidskou lebkou v ruce. Tvrdil, že patří ukrajinskému obránci závodu Azovstal v Mariupolu, kterého osobně zabil.

Mangušev také sám sebe označoval za autora nechvalně proslulého symbolu Z, který „zdobí“ ruské tanky a značí podporu ruské invazi. Na svém telegramovém účtu vybízel k zabíjení ukrajinských civilistů.

Mangušev platí za blízkého spojence Jevgenije Prigožina, majitele žoldnéřské Vagnerovy armády, kterému se přezdívá „Putinův kuchař“. Součástí skupiny však nikdy přímo nebyl. Působil jako kapitán ruské armády a údajně velel jednotce, která se specializuje na boj proti dronům.

Konfliktu na Ukrajině se Mangušev účastnil od samého začátku. Už v roce 2014 bojoval na Donbase v rámci soukromé armády E.N.O.T. Corp., která má údajně vazby na ruskou kontrarozvědku FSB, a spřátelil se s tamními proruskými představiteli. Následně působil jako vedoucí pracovník v petrohradské agentuře, která má na svědomí dezinformační kampaně a snažila se ovlivnit volby v řadě západních zemí.

Coby politický stratég také spolupracoval s Prigožinovou zpravodajskou sítí Patriot, která se měla snažit zdiskreditovat ruské liberály, jako je například Ljubov Sobolová, blízká spolupracovnice vězněného předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Reklama

Doporučované