Hlavní obsah

Šéf vagnerovců možná už přerůstá Putinovi přes hlavu

Foto: Profimedia.cz

Někdejší Putinův vrchní číšník Jevgenij Prigožin si vydobyl příliš silné postavení na to, aby se ho ruský prezident mohl jednoduše zbavit.

Reklama

Neváhá otevřeně kritizovat ruské armádní velitele ani Putinovy staré známé. V Moskvě se začínají bát, co si ještě Jevgenij Prigožin dovolí.

Článek

Od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu se spekuluje o tom, jak pevné jsou základy moci ruského prezidenta Vladimira Putina a kdo by mohl být na pozadí války jeho vyzyvatelem.

Nyní se objevila úvaha, že ambice na převzetí vlády v Kremlu by mohl mít jeden z Putinových starých známých, který zosobňuje vypjatý ruský nacionalismus a především barbarský přístup k válčení i politice – zakladatel a šéf žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Na vzestup Prigožinova vlivu upozornil bývalý šéfredaktor moskevské nezávislé televizní stanice Dožď Michail Zygar.

„Putin je podle mnoha zdrojů v Moskvě přesvědčen, že může Prigožina, který se střetl s generálním štábem armády, oslabit. Efekt by však mohl být opačný, přičemž hodně lidí vidí Prigožina jako nejpravděpodobnějšího favorita na Putinova nástupce,“ napsal ruský novinář v názorovém článku, který otiskl deník The New York Times.

Putin, který od zahájení invaze pečlivě chránil svoji neotřesitelnou pozici jako populárního vůdce, nejprve Prigožina vnímal jako protiváhu armádních generálů, poslušného muže, který může používat jako snadný nástroj.

Šéf soukromé armády i trollí farmy

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin je dlouholetým známým Vladimira Putina, poznali se v 90. letech v Petrohradu. Po invazi na Ukrajinu tento drsný oligarcha vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a nedávno také k provozování továrny pro šíření dezinformací.

Bývalý prodavač párků v rohlíku, který udělal velkou kariéru od dodavatele jídla pro ruské školy přes založení továren na šíření dezinformací a zformování Vagnerovy skupiny, jejíž žoldáci bojovali v Africe, Sýrii a nyní na Ukrajině, se však posunul do vyšší ligy a překonal tak všechny ostatní Putinovy známé, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua nebo tajemníka státní bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa.

Loni v létě začal Prigožin objíždět ruské věznice, verbovat vězně pro svou soukromou armádu a nabízet milost těm, kteří bojují v první linii na Ukrajině. Aby toho dosáhl, musel se vypořádat s ruskými bezpečnostními složkami – vězeňskou službou, Federální bezpečnostní službou (FSB), ministerstvem vnitra nebo generální prokuraturou, které se zodpovídají pouze prezidentu Putinovi. Zjevně se mu to podařilo.

„Pokud Prigožin dokáže osvobodit kteréhokoli vězně, jeho pravomoci jsou neomezené,“ konstatoval publicista Zygar, který je také autorem knihy o zákulisí Putinovy moci v Kremlu.

Připomněl, že dalším projevem Prigožinova nového postavení byla jeho otevřená konfrontace s ministerstvem obrany a generálním štábem armády. Veřejná a hrubá kritika schopností vrchních velitelů, ke které Prigožin využíval vlastní komunikační kanály, byla za Putinovy vlády něco úplně nového. Sám Putin to přitom dovolil, protože nemá o generálech valné mínění.

Kromě generálů se ovšem Prigožin pustil také do politiků. O gubernátorovi Petrohradu Alexandru Beglovovi, se kterým se v minulosti rozkmotřil, nedávno napsal, že bude „rozdrcen jako brouk“. Beglov je přitom také bývalý spolupracovník Vladimira Putina z jeho rodného města.

Současně si Prigožin získal obraz svébytného a rázného šéfa bojovníků, který není podřízený armádnímu velení. Na svoji stranu získal další radikální politiky a podnikatele, jako je třeba čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Stal se oblíbencem vojenských reportérů ruských médií.

Poté, co v listopadu nechal Prigožin zveřejnit video s brutální popravou údajného dezertéra z Vagnerovy skupiny bouracím kladivem, vyvolalo to podle Zygara obavy mezi některými oligarchy.

Před dvěma týdny zaznamenal Prigožin své dosud nejsilnější propagandistické vítězství, když oznámil ovládnutí ukrajinského města Soledar svými jednotkami. Ministerstvo obrany tvrdilo, že šlo o úspěch armády, to však Prigožin a někteří vojenští reportéři popřeli.

Změna v čele ruské armády na Ukrajině

Ruské jednotky nasazené na Ukrajině mají nového velitele. Ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval do jejich čela náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Nahradil Sergeje Surokovina, který je nyní jeho zástupcem.

Patrně až v tuto chvíli si Putin uvědomil, že Prigožin je možná až příliš populární a povýšil jeho nepřátele z řad generálů. Velitelem ukrajinské operace se stal Valerij Gerasimov.

Podle Zygara ale tento tradiční byrokratický tah nemusí zafungovat, protože mnoho Rusů je frustrováno, že jejich armáda rychle nezvítězila. Jmenováním Gerasimova vrchním velitelem pak Putin převzal i odpovědnost za všechny případné porážky.

„To znamená, že v blízké budoucnosti může Prigožin vyzvat prezidenta a Putin už svému bývalému kuchaři možná nebude moci oponovat,“ uzavřel Zygar.

Na rostoucí Prigožinovu moc upozorňují i další. Americký Institut pro válečná studia (ISW) si všiml, jak se šéf vagnerovců snaží přes předsedu Státní dumy prosadit trestní postihy za „znevažování bojovníků“, ospravedlňuje najímání kriminálníků do svého vojska, nebo jak se veřejně popotahuje s odstaveným velitelem samozvané Doněcké lidové republiky Igorem Girkinem-Strelkovem.

Podle britského deníku Guardian si někteří lidé v Moskvě nyní kladou otázku, kde jsou cíle Prigožinových ambicí a jestli už nezachází příliš daleko. „Lidé z FSB kvůli němu zuří a považují ho za hrozbu pro ústavní řád,“ citoval list zdroj z ruské politické elity.

V rozsáhlém profilu šéfa vagnerovců deník také odkazuje na slova podnikatele, který Prigožina znal v 90. letech. Podle něj se zkrátka nemůže zastavit. „Chápe, že ho mnozí v systému nenávidí, takže ví, že pokud přestane, může to pro něj znamenat konec. Nemá na výběr. Nemůže couvnout.“

Reklama

Doporučované