Hlavní obsah

Jakého zločinu jsme se dopustili? Šéf vagnerovců napsal do Bílého domu

Foto: Profimedia.cz

Majitel ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Reklama

Spojené státy označily ruskou Vagnerovu armádu, která bojuje na Ukrajině, za zločineckou organizaci. Šéf žoldnéřské skupiny Prigožin v reakci na to Bílému domu poslal dopis, ve kterém se ptá, jakých zločinů se jeho muži dopustili.

Článek

Šéf Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin, kterému se přezdívá Putinův kuchař, napsal do Bílého domu. V lakonickém dopise o jediné větě, který adresoval tamnímu bezpečnostnímu mluvčímu Johnovi Kirbymu, se ptá, jaké zločiny měli jeho muži spáchat.

„Vážený pane Kirby, mám na vás otázku: Můžete uvést, jakého trestného činu se Vagnerova soukromá vojenská skupina dopustila?“ napsal Prigožin v otevřeném dopise, který jeho tiskový servis následně zveřejnil na síti Telegram. Upozornil na něj server Ukrajinska pravda.

Prigožin jím reagoval na páteční krok amerického ministerstva financí, které oznámilo, že Vagnerovu soukromou armádu označí za nadnárodní zločineckou organizaci a příští týden na ni uvalí další sankce. Zprávu světu sdělil právě Kirby, na kterého se posléze Prigožin obrátil.

Své rozhodnutí Washington vysvětluje tím, že vagnerovci získávají uvnitř Kremlu čím dál větší vliv a ruský prezident Vladimir Putin na ně v bojích na Ukrajině stále více spoléhá.

Prigožin své armádě připisuje významné zásluhy za ruský postup směrem k východoukrajinskému městu Bachmut, včetně dobytí sousedního města Soledar.

Šéf soukromé armády i trollí farmy

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin je dlouholetým známým Vladimira Putina, poznali se v 90. letech v Petrohradu. Po invazi na Ukrajinu tento drsný oligarcha vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a nedávno také k provozování továrny pro šíření dezinformací.

Kirby Vagnerovu skupinu označil za „zločineckou organizaci, která se dopouští rozsáhlých zvěrstev a porušování lidských práv“.

Podle něj na Ukrajině momentálně působí asi 50 tisíc členů Vagnerovy skupiny. Klasickými žoldnéři je podle něj přitom jen asi 10 tisíc z nich. Zbytek tvoří muži, které Prigožin naverboval v ruských věznicích nebo v zahraničí.

Vagnerova soukromá armáda byla založena v roce 2014. Od té doby se účastnila řady konfliktů v Africe, Latinské Americe i na Blízkém východě. Za své působení v Sýrii a na východní Ukrajině si vysloužila obvinění z páchání válečných zločinů.

Na sankčním listě Spojených států se Vagnerova skupina objevila už v roce 2017.

Prohlášením vagnerovců za nadnárodní zločineckou organizaci se zmrazí veškerá aktiva této skupiny v USA. Američtí státní příslušníci navíc nebudou moci skupině poskytovat finanční prostředky, zboží ani služby, připomíná server Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované