Hlavní obsah

Putinův kuchař pro černou práci. O co hraje majitel Vagnerovy armády

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin (vlevo) při obsluhování Vladimira Putina.

Reklama

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Říká se mu „Putinův kuchař“. To proto, že současný ruský prezident rád chodil do jeho luxusní lodní restaurace v Petrohradě, a že jeho cateringová firma začala později dodávat jídlo i pro Kreml.

Do širšího povědomí se nicméně Jevgenij Prigožin zapsal spíš jako manažer ruských dezinformačních „farem“, které měly ovlivnit volby ve Spojených státech i jinde ve světě, a především coby zakladatel a šéf privátní armády nazývané Vagnerova skupina, jež bojuje i na Ukrajině.

Díky svému úzkému vztahu k prezidentovi Prigožin v Rusku znervózňuje i lidi z nejvyšších mocenských kruhů. „Současná ruská elita se ho velice bojí,“ řekl Seznam Zprávám ruský politický analytik Ivan Preobraženskij.

Donedávna na sebe Prigožin příliš neupozorňoval, před pár týdny se však poprvé veřejně přiznal, že mu vagnerovci patří. Nechal se nafilmovat, jak do svých jednotek osobně verbuje ve věznici, nebo jak povzbuzuje válečné invalidy. Téměř současně pak kritizoval ministerstvo obrany a vedení ruské regulérní armády za pochybení v ukrajinské operaci.

Když byl uplynulý víkend jmenován nový velitel ruských jednotek na Ukrajině, Putinovi oddaný Sergej Surovikin, Prigožin jeho nástup přivítal. Oba podporují eskalaci bojů. Ani poté se však Prigožin neodmlčel. Na sociálních sítích například nabádá politiky, aby šli místo řečnění v parlamentu raději bojovat na ukrajinskou frontu.

„Vyzývám pány ‚mluvky‘, aby se shromáždili a vedli jednotky jako Vagner. Kdo nemá organizační schopnosti, chopí se kulometů nebo alespoň sapérských lopat. Zde je skutečný přínos. To je pravá služba vlasti,“ vzkázal Prigožin přes tiskovou službu své společnosti Concord Catering.

Zároveň si na sociálních sítích průběžně vyřizuje účty s petrohradským gubernátorem Alexandrem Beglovem, který mu v druhém největším ruském městě zřejmě přiškrtil penězovod z veřejných zakázek. Minulý týden Prigožin svého někdejšího spojence obvinil, že mu chtěl překazit slavnostní promítání nového filmu o vagnerovcích a nazval ho za to „zas*aným zmetkem“.

S Petrohradem, tedy bývalým Leningradem, kde se narodil i Vladimir Putin, je spojený Prigožinův podnikatelský a mocenský vzestup.

Poté, co si v mládí odseděl devítiletý trest za loupež a podvod, začal Prigožin podnikat v gastronomii. Nejprve jako prodavač párků v rohlíku, později se z něj ale stal úspěšný restauratér a majitel vyhlášeného petrohradského podniku New Island. V roce 2001 do něj Putin coby nový prezident začal zvát zahraniční návštěvy, například japonského premiéra Joširóa Moriho, francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca a o rok později i amerického prezidenta George W. Bushe. A Prigožin neváhal osobně obsluhovat.

„Putinovu důvěru si získával postupně. Nejdřív navázal vztahy s jeho osobním řidičem, poté s Putinovým šéfem ochranky Viktorem Zolotovem,“ popsal začátky osobního vztahu Prigožina s prezidentem jeden z jeho známých pro ruskou mutaci časopisu Forbes. Následně jeho firma začala zajišťovat bankety v Kremlu a dostala lukrativní zakázky na dodávky jídel pro školy nebo armádu.

V západních médiích se Prigožinovo jméno začalo více skloňovat až v posledních letech - kvůli sankcím USA za to, že měl řídit snahy o manipulaci prezidentských voleb v roce 2016 a o dva roky později i kongresových voleb. Podle amerických úřadů stál za petrohradskou „trollí továrnou“, nechvalně proslulou Agenturou pro výzkum trhu (IRA), která používala falešné internetové účty.

Americké ministerstvo financí při této příležitosti zveřejnilo fotografii Prigožinovy jachty, podle sankčních dokumentů mu patřila také tři soukromá letadla registrovaná v daňových rájích.

Působení Prigožinových internetových trollů se neomezovalo jen na USA. Britská stanice BBC před třemi lety upozornila, že podle analýzy společnosti Facebook a Stanfordské univerzity existovaly desítky ruských internetových účtů, které byly zaměřené na skryté ovlivňování událostí v několika afrických zemích, konkrétně na Madagaskaru, ve Středoafrické republice, v Mosambiku, Demokratické republice Kongo, Pobřeží slonoviny a Kamerunu.

Příznačné je, že například ve Středoafrické republice operovali také žoldáci z Vagnerovy skupiny, údajně mají na starost ochranu prezidenta Faustina-Archange Touadéra. Rusko dostalo ve Středoafrické republice licence na těžbu zlata. V roce 2018 byli v této zemi zastřeleni tři ruští novináři, kteří se snažili doložit spojení mezi doly a soukromou armádou.

Vagnerova skupina byla nasazena také během ruské intervence v Sýrii, v Latinské Americe a především na východoukrajinském Donbase, kde se bojuje už od roku 2014. Odkud se berou peníze na její financování, se nedá věrohodně zjistit.

Potřebu soukromé armády Prigožin zdůvodňuje tím, že se v bojích zužitkuje nadbytečná agresivita některých lidí.

„Lidé se zvýšeným smyslem pro agresi a důstojnost, pro které je někdy těžké vycházet se společností, raději zabijí ISIS a Al-Káidu, než aby vše řešili s vnějším světem pěstmi v parcích u Moskvy. Stručně řečeno: Nepouštějte bulteriéry na hřiště, ale nechte je lovit,“ odpověděl nedávno na dotaz redakce ruského mediálního domu RBK.

Proč se Prigožin po letech zapírání nakonec v září „odkopal“ a přiznal, že Vagnerova armáda je další z jeho byznysů? A proč se spolu s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem tvrdě pustil do vedení ministerstva obrany?

Podle analytika Preobraženského to souvisí s vyhlášenou mobilizací, která narušila Prigožinův byznys se soukromou armádou - i když sám Prigožin popírá, že by na vagnerovcích vydělával.

Že mobilizace Prigožinovi vadí, nevyplývá jen z jeho vyjádření. Jeden z redaktorů ruské sekce Rádia Svobodná Evropa upozornil na indicie, že vojáci Vagnerovy skupiny účinkují ve videích, které ukazují frustraci mobilizovaných vojáků. Šlo by tedy o další pokus, jak poškodit vedení armády a hlavně ministra obrany Sergeje Šojgua.

Toho by se zřejmě rád zbavil i Putin, ministr má však za dlouhá léta působení ve vládě silnou pozici. Ukázalo se to na případu propagandisty z Prigožinovy mediální skupiny, který ostře kritizoval vedení ministerstva a byl minulý týden zatčen, přičemž záznam o zatčení se objevil na veřejnosti.

Mobilizace každopádně Prigožinovi zkomplikovala situaci, snižuje význam jeho armády. V horní komoře ruského parlamentu, Radě federace, se navíc začal připravovat návrh, který by umožnil verbovat vězně do regulérní armády. To by byla pro Prigožina další rána.

Ve finále bude záležet na Putinově přízni. „Bez současného prezidenta by Prigožin musel své aktivity brzy ukončit, oponenti by ho během několika týdnů sežrali. Existuje množství kompromitujících materiálů, které by mohli vytáhnout,“ uvedl politolog.

Reklama

Doporučované