Hlavní obsah

Šéf vagnerovců poprvé přiznal, že založil největší ruskou trollí farmu

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin se před několika měsíci poprvé přihlásil k založení soukromé Vagnerovy armády. Teď přiznal vazby na trollí farmu.

Reklama

Ruský podnikatel Jevgenij Prigožin potvrdil široce rozšířenou domněnku. Přiznal, že stál u zrodu nechvalně známé ruské trollí farmy, která po celém světě v posledních deseti letech šíří propagandu Kremlu.

Článek

Zakladatel ruské soukromé Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin poprvé veřejně potvrdil, že založil Agenturu pro výzkum trhu – největší ruskou trollí farmu, která na sociálních sítích intenzivně šíří falešné zprávy a ruskou propagandu. Do této doby se o tom pouze spekulovalo.

„Nikdy jsem nebyl jen finančníkem Agentury pro výzkum trhu. Vymyslel jsem ji, vytvořil jsem ji a dlouho jsem ji provozoval,“ uvedl Prigožin na dotaz skupiny zahraničních médií v čele s německým týdeníkem Der Spiegel.

„Vznikla proto, aby chránila ruský informační prostor před hulvátskou agresivní protiruskou propagandou ze strany Západu,“ dodal. V reakci na dotazy novinářů také přiznal, že poskytl prostory trollí farmě Cyberfront Z, která vznikla krátce potom, co Rusko v únoru 2022 zahájilo invazi na Ukrajinu.

Server The Moscow Times označuje Prigožinovo přiznání za překvapivé. Připomíná, že ruský oligarcha, který se nedávno poprvé přihlásil k založení žoldnéřské Vagnerovy skupiny, se v minulosti proti spojování svého jména s nechvalně proslulou trollí farmou hlasitě vymezoval. S novináři, kteří na tyto vazby upozorňovali, se dokonce soudil.

Ruská Agentura na výzkum trhu, která je v zahraničí známá spíše jako trollí farma či továrna, sídlí v Petrohradě. Detaily jejího fungování ale zůstávají, navzdory četným snahám investigativních novinářů, stále z podstatné části v mlze.

Více o Jevgeniji Prigožinovi

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Na Prigožinovy vazby na ruskou Agenturu pro výzkum trhu poukázal v roce 2013 ruský opoziční list Novaya Gazeta. Zveřejnil tehdy vyšetřování, ze kterého mělo vyplývat, že Prigožin vlastní nechvalně proslulou trollí farmu.

Jak připomíná Radio Svoboda, oficiálním zakladatelem a generálním ředitelem agentury byl policejní plukovník ve výslužbě Michail Bystrov. Hackerská skupina Anonymous ovšem v roce 2014 zveřejnila dokumenty, které dokazují, že Agentura pro výzkum trhu byla financována subjekty napojenými na Jevgenije Prigožina.

Sám Prigožin tehdy své zapojení do záležitostí petrohradské agentury nepotvrdil ani nevyvrátil. S novináři, kteří o něm psali jako o zakladateli Agentury pro výzkum trhu, se ovšem pouštěl do ostrých soudních sporů.

V srpnu roku 2022 podal žalobu na britský deník The Guardian a výkonného ředitele britské vládní digitální služby Toma Reida za to, že jeho jméno spojovali s trollí farmou. Za utrhání na cti požadoval odškodnění ve výši 1 milionu eur.

Vliv na volby v USA

V západních médiích se Prigožinovo jméno začalo více skloňovat až v posledních letech – kvůli sankcím USA za to, že měl řídit snahy o manipulaci prezidentských voleb v roce 2016 a o dva roky později i kongresových voleb.

Ke vměšování do amerických voleb se nakonec Prigožin s odstupem času přiznal. V listopadu roku 2022, krátce před volbami do amerického Kongresu, uvedl: „Vměšovali jsme se (do amerických voleb), vměšujeme se a budeme se vměšovat. Opatrně, přesně, chirurgicky a po svém, jak to umíme.“

Reklama

Doporučované