Hlavní obsah

Kritikovi války Naděždinovi hrozí vyloučení z voleb. Údajně mu chybí podpisy

Foto: Repro: Stránky Borise Naděždina, Seznam Zprávy

Ruský politik a prezidentský kandidát Boris Naděždin.

Reklama

Rozhodnutí ruské ústřední volební komise ohrožuje kandidaturu politika, který v březnových volbách otevřeně vyzval k zastavení invaze Moskvy na Ukrajinu.

Článek

Pracovní skupina ruské ústřední volební komise (TsIK) oznámila, že zjistila nesrovnalosti v některých dokumentech předložených uchazečem o ruský prezidentský úřad Borisem Naděždinem. TsIK totiž nechce uznat až 15 procent podpisů podporujících Naděždinovu kandidaturu.

Zmíněné procento je třikrát vyšší, než je přípustná míra chyb, a pokud bude potvrzeno, poskytne komisi důvod k vyloučení Naděždina z voleb, poznamenala agentura Reuters. Naděždin už podle webu RFE/RL ohlásil, že pokud komise jeho registraci zamítne, odvolá se u nejvyššího soudu.

Ruský zákon od uchazeče neparlamentní strany vyžaduje nejméně 100 000 a nejvíce 105 000 podpisů podporujících jeho kandidaturu. Minulý týden Naděždin předal volební komisi podpisy 105 000 lidí. Místopředseda ústřední volební komise Nikolaj Bulajev následně vystoupil s tvrzením, že v seznamech na podporu kandidatury Naděždina byly i podpisy lidí, kteří už zemřeli.

„Pokud se někomu na mých podpisových arších zjevují mrtvé duše, pak to přátelé vůbec není otázka ke mně, ale spíše k církvi, k exorcistovi,“ reagoval odmítavě Naděždin na sociální síti a zveřejnil snímky front lidí čekajících na to, aby mohli jeho kandidaturu podpořit.

Prezidentské volby se v Rusku konají příští měsíc od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává, že vyhraje současný šéf Kremlu Vladimir Putin, který vede Rusko jako prezident nebo premiér od roku 1999 a který již jako kandidát oficiálně registrovaný je.

Nikdo nečeká, že by šedesátiletý Naděždin mohl uspět – i kdyby mu úřady umožnily se zúčastnit, podotkla agentura Reuters. Nicméně ho podpořili spolupracovníci vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného a opozičních představitelů v exilu Maxima Katse a Michaila Chodorkovského.

Vítězství Putina se bere jako samozřejmost

V březnu 2024 budou Rusové volit prezidenta. O tom, že Vladimir Putin post hlavy státu obhájí, téměř nikdo nepochybuje.

Reklama

Doporučované