Hlavní obsah

Kus Mezinárodní vesmírné stanice dopadl na dům na Floridě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Artsiom P, Shutterstock.com

Předmět se ze stanice uvolnil již v roce 2021. Předpokládalo se, že shoří při vstupu do zemské atmosféry.

Reklama

Objekt, který spadl na dům na Floridě, pocházel z Mezinárodní vesmírné stanice. Potvrdila to NASA. Při nárazu nebyl nikdo zraněn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká vesmírná agentura NASA potvrdila, že objekt, který tento měsíc poničil dům na Floridě, pocházel z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kovový předmět, vážící 0,7 kilogramu, prorazil dvě vrstvy stropu domu poté, co vstoupil do zemské atmosféry. Podle analýzy vzorku se předmět odtrhl od stanice již v březnu roku 2021. Informoval o tom web BBC.

„Předpokládali jsme, že předmět kompletně shoří při vstupu do zemské atmosféry. Bohužel kus zůstal neponičený a narazil do domu na Floridě,“ oznámila NASA.

Trosky byly součástí podpěry, které se používají k upevnění baterií. Objekt vytvořený z kovové slitiny byl dlouhý deset centimetrů. Podle NASA provede ISS detailní výzkum a zjistí, proč objekt odolal vysokým teplotám při vstupu do atmosféry.

Majitel zasaženého domu Alejandro Otero řekl, že jeho syn byl při nárazu málem poraněn. „Skoro ho to trefilo, byl jen o dvě místnosti dál,“ komentoval incident. „Třásl jsem se a nemohl tomu uvěřit,“ popsal své pocity. Dodal, že je rád, že nebyl nikdo zraněn.

Dopady vesmírných trosek jsou čím dál větší problém, píše BBC. Například tento měsíc si skupina pozorovatelů v Kalifornii všimla zvláštních zlatých pruhů pohybujících se po obloze. Americké úřady později potvrdily, že se jednalo o trosky čínské rakety.

Jak funguje Mezinárodní vesmírná stanice ISS?

ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Je společným projektem pěti kosmických agentur: americké NASA, ruské Roskosmos, japonské JAXA, kanadské CSA a evropské ESA. Základní rozdělení je na ruský a americký segment. Dopravu kosmonautů na stanici a zpět zajišťují transportní pilotované ruské kosmické lodě Sojuz a lodě Crew Dragon od americké soukromé společnosti SpaceX. V přípravě je také využívání amerických soukromých lodí Starliner. Zásobování stanice zajišťují automatické nákladní kosmické lodě – ruské Progressy, americké Cargo Dragony a Cygnusy a japonské HTV.

Reklama

Doporučované