Hlavní obsah

Kyjev kupuje zbraně od muže, kterého sám vyšetřuje z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wachira W, Shutterstock.com

Zjištění amerického deníku New York Times ukazuje, že ukrajinská vláda byla ochotná kvůli nutnosti sehnat zbraně vzít na milost muže, kterého prezident Volodymyr Zelenskyj dřív odstavil od moci v rámci boje proti korupci. Il. foto.

Reklama

Při shánění zbraní Ukrajina rezignovala na protikorupční postoj a obrátila se na muže, kterého prezident Volodymyr Zelenskyj před lety označil za kriminálníka. Ten teď patří k největším dodavatelům, zjistil deník New York Times.

Článek

V prvních týdnech po začátku ruské invaze ukrajinská vláda při zoufalém shánění zbraní volala podle zjištění New York Times o pomoc nepravděpodobné osobě. Ozvala se Serhijovi Pašinskému - bývalému politikovi, který v minulosti řídil nákupy pro ukrajinskou armádu a čelil podezření z korupce.

„Vyjděte na ulici a zeptejte se lidí, jestli je Pašinskij kriminálník. Garantuji vám, že sto ze sta vám řekne, že ano,“ připomíná NYT výrok současného prezidenta Volodymyra Zelenského na adresu tohoto muže.

Po vítězství ve volbách se podle NYT Zelenskému podařilo Pašinského v rámci boje proti korupci odstavit od moci. Pašinskij byl podle deníku v „politickém exilu“ v domácím vězení, které dostal kvůli postřelení muže při šarvátce na silnici.

V roce 2021 se tak podle NYT zdálo, že éra Pašinského skončila. Když ale přišla ruská invaze, všechno se otočilo.

Vláda podle zjištění NYT, který se odvolává na rozhovory s vládními zdroji i audity ministerstva obrany, Pašinskému zavolala v zoufalé snaze získat zbraně a munici sovětského typu. Chtěla od něj pomoct s nákupem těchto zbraní z postsovětských zemí, které je měly na skladech, ale nebyly ochotny je oficiálně prodat Ukrajině.

Pašinskij využil své kontakty ze starých časů a zbraně dokázal sehnat.

Firma Ukrainian Armored Technology, kterou Pašinskij podle NYT řídí, se postupem času stala největším soukromým dodavatelem zbraní Ukrajině. Tržby společnosti vzrostly v roce 2022 na 350 milionů dolarů. Před válkou přitom činily asi 2,8 milionu dolarů.

Jako příklad ilustrující fungování těchto obchodů NYT uvádí nákup zbraní z Bulharska přes polského prostředníka. To znamená, že bulharský prodejce zbraně prodal polskému a až ten je prodal Ukrajině. Takový způsob obchodu samozřejmě zvedl konečnou cenu pro ukrajinskou armádu. Ta by se ale k těmto zbraním v dané chvíli jinak ani nemohla dostat, protože Bulharsko otevřený prodej zbraní Ukrajině odmítalo.

NYT uvádí, že se všechny tyto nákupy mohly odehrát i bez porušení zákonů. I tak však přinejmenším ukazuje, že ukrajinská vláda ve snaze vyzbrojit armádu opustila od dřívějších protikorupčních postojů.

Pašinskij má navíc kromě pochybné minulosti a neuzavřeného soudního sporu ve věci loňského postřelení muže na krku i nové a stále probíhající vyšetřování z korupce související přímo s firmou Ukrainian Armored Technology.

„Administrativa prezidenta Zelenského dělala tyto obchody, zatímco nepřestávala slibovat boj proti korupci,“ napsal deník s tím, že to vytvořilo „trapný“ rozpor, kdy se vláda nejprve obrátila s prosbou o pomoc na někoho, koho dřív označovala za kriminálníka, následně od něj začala nakupovat zbraně a přitom ho zároveň sama vyšetřovala z korupce.

Reklama

Doporučované