Hlavní obsah

Další korupce na obraně? Bundy pro ukrajinské vojáky cestou záhadně zdražily

Foto: Seneline, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinské ministerstvo obrany loni nakoupilo oblečení pro vojáky od turecké společnosti. Na cestě mezi celnicemi se však cena za várku bund uvedená v dokladech zvětšila na trojnásobek.

Článek

Blížila se zima, a tak se na ministerstvu obrany v Kyjevě rozhodli najít dodavatele teplého oblečení pro vojáky. Jak píšou novináři z ukrajinského webu ZN.UA, volba padla na tureckou společnost Vector avia hava yukleteri. Firmu vlastní Ukrajinec Roman Pletněv ze Záporoží.

Tento podnik jen od října do prosince loňského roku dovezl na Ukrajinu 233 tisíc bund v hodnotě 20 milionů dolarů (asi 440 milionů korun) a 202 tisíc kalhot v hodnotě 13 milionů dolarů (asi 286 milionů korun).

Bundy z Turecka stály 86 dolarů za kus, zatímco jiný dodavatel z Bulharska dovážel pro ministerstvo obrany čínské bundy za 95 dolarů. Novináři se ale domnívají, že bundy z Turecka nebyly ve skutečnosti zimní, ale letní, nebo vyrobené z nekvalitní látky.

Průměrná hmotnost čínských bund totiž byla dva kilogramy, zatímco turecké vážily pouze 1,1 kg. Rozdíl podle nich odpovídá odlišnostem mezi teplou zimní a letní bundou.

Průvodní dokumenty k jedné ze zásilek od společnosti Vector avia navíc vypadají jako, že údaje v nich někdo přepsal. Cena 4900 bund v hodnotě 142 tisíc dolarů se tak najednou zvýšila na 421 tisíc, tedy téměř trojnásobek.

Cestou mezi tureckou a ukrajinskou celní správou se bundy navíc změnily z maskáčových na zimní neprodyšné bundy a místo 29 dolarů stály 86 dolarů za kus. Web ZN.UA poznamenává, že marže zůstala turecké společnosti.

Horší přilby i podezřelé dodávky jídla

Novináři upozorňují, že ministerstvo obrany dále nakoupilo helmy pro vojáky za neadekvátně vysokou cenu. Resort objednal a zaplatil zboží, které bylo zadokumentováno jako přilby PASGT vyrobené ve Spojených státech s vyšší úrovní ochrany, než měly ve skutečnosti.

Server poukazuje i na podezřelý nákup suchých přídělů potravin z března loňského roku. Podle údajů citovaných novináři ministerstvo obrany od turecké společnosti Tanos Technology nakupovalo fazole, bulgur, polévky, sušenky a další potraviny dráž, než za kolik je mohlo koupit v obchodě.

Ukázalo se také, že potraviny, které přivezla společnost Tanos Technology, byly zabaleny do kartonových krabic s nápisem „Obnovíme Ukrajinu. Věříme v léčivou sílu lásky a podpory“ a logem společnosti Legurme. Ta tou dobou zároveň své výrobky distribuovala jako charitativní pomoc.

Už v lednu novináři ze stejného serveru poukázali také na předražené dodávky jídla. Úřad měl podepsat smlouvu za 13 miliard hřiven s firmou se základním kapitálem tisíc hřiven. Má jít o dodávky stravy pro vojenské jednotky umístěné v Poltavské, Sumské, Kyjevské, Žitomírské, Černihivské a Čerkaské oblasti, tedy daleko od aktivních bojů.

Ukrajinský boj s korupcí

Jiný pohled na korupční kauzy nabízí rozhovor s novinářem a autorem první celosvětově prodávané knihy o Zelenském Sergejem Rudenkem. Ten si nemyslí, že by nedávné razie byly znakem změny k lepšímu. „Zelenského tým zaznamenal v posledních týdnech opravdové úspěchy v boji s korupcí. Podle mého názoru to ale nestačí,“ říká.

Podle ZN.ua jsou ceny některých potravin předražené dvakrát až třikrát. Jako příklad se uvádělo vejce za 17 hřiven za kus. Věc tehdy začala prošetřovat policie.

Ministerstvo kritiku odmítlo. Ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že se novináři dopustili nepřesností a špatného výkladu. U vajec podle něj nejde o cenu 17 hřiven za kus, ale o chybu dodavatele, který uvedl cenu za váhu vajec, a ne jejich počet. Údaje prý byly pouze ve špatné tabulce, která se už v prosinci opravila.

Za vším hledej náměstka?

Reznikov dodal, že ceny vajec pro armádu tudíž byly nižší než tržní. Celou věc označil za „útok“ proti ministerstvu pod smyšlenou záminkou a za pokus podkopat důvěru v jeho úřad s cílem narušit jednání o dodávkách západní pomoci.

V době, kdy se kauza předraženého nákupu potravin řešila, odstoupil z funkce náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov, který na resort přišel spolu s Reznikovem. Krátce na to se dokonce spekulovalo o konci samotného ministra, ale ten nakonec zůstal (více zde).

I nové poznatky o pochybných smlouvách pochází z Šapovalovy éry. Novináři ze serveru ZN.ua to proto považují za další důkaz toho, že někdejší náměstek by neměl vyváznout bez trestu. Šapovalov nicméně zatím ani kvůli předchozím skandálům odsouzen nebyl a naznačuje, že jeho pronásledování má politické motivy.

Reklama

Doporučované