Hlavní obsah

Zelenskyj konečně „našel“ ministra obrany. Zůstanu já, oznámil Reznikov

Foto: Dmytro Larin, Shutterstock.com

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Reklama

Otázka, kdo bude novým ukrajinským ministrem obrany, se nejspíše vyřešila. Ten dosavadní Oleksij Reznikov tvrdí, že ho prezident Volodymyr Zelenskyj požádal, aby zůstal i v nadcházejících měsících.

Článek

Ukrajinským ministrem obrany pravděpodobně zůstane Oleksij Reznikov. Sám to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. Prezident Volodymyr Zelenskyj podle ministra na jeho setrvání ve funkci trval.

Na otázku, jestli očekává, že zůstane ministrem i v dalších měsících, Reznikov odpověděl: „Ano, takové bylo rozhodnutí mého prezidenta.“

Reznikovova pozice se v posledních týdnech otřásala v souvislosti s korupčním skandálem v jeho rezortu (podrobněji zde). Jeden z čelních představitelů Zelenského politické strany na začátku února ohlásil, že už je rozhodnuto o jeho nástupci, ale to se nakonec nepotvrdilo. O Reznikovově konci se ale spekulovalo dál.

Reznikov v souvislosti se skandálem vyměnil na ministerstvu několik lidí a sám tvrdí, že do ničeho zapletený nebyl.

V rozhovoru pro agenturu Reuters také řekl, že se s prezidentem bavili i o jeho pozici po konci války. Měl by stát v čele právního týmu, který zaručí, aby ruské válečné zločiny nezůstaly nepotrestány.

Oleksij Reznikov je původně právník. Ministrem obrany se stal pár měsíců před začátkem invaze.

Profil Oleksije Reznikova

Dva dny po ruském vpádu na Ukrajinu dostal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov od svého ruského protějšku nabídku na přijetí kapitulace. Odpověděl: „Ano, jsem připraven kapitulaci přijmout. Tu ruskou.“

Reklama

Doporučované