Hlavní obsah

Na Ukrajině padají hlavy. Kyjev se vedle války zabývá korupcí

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Rezignace, odvolání, personální změny a také korupční aféry. Ukrajina musí kromě své obrany před ruskou invazí řešit i domácí politické problémy.

Článek

Naposledy v úterý dopoledne oznámil svou rezignaci náměstek ukrajinského ministra obrany Vjačeslav Šapovalov. Personálních otřesů na významných státních pozicích se teď ale odehrálo více.

V úterý ráno rezignoval zástupce generálního prokurátora Oleksij Symonenko. Ze své funkce v úterý odešel i zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, který byl částečně odpovědný za přístup k médiím a regionální politiku.

Už v neděli ukrajinská vláda odvolala z funkce náměstka ministra pro místní rozvoj Vasyla Lozynského.

Důkaz, že se neřeší „jen“ válka

Kauzy spolu nesouvisejí, jde o předražené nákupy jídla na ministerstvu obrany, dovolenou v zahraničí a dlouhodobější trend personálních změn.

Podle Michala Lebdušky, analytika Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), současné dění svědčí o tom, že se už na Ukrajině neřeší jen válka a situace na frontě. „V ukrajinských médiích se znovu objevuje investigativa, která se týká korupce a jiných skandálů,“ sdělil Seznam Zprávám.

Lebduška dodává, že právě s odhalováním různých skandálů souvisí i část personálních změn. „V tomhle směru se ukrajinská politika, občanská společnost nebo novináři trochu vracejí k běžným tématům, která se řešila před loňským únorem,“ podotýká ukrajinista.

Rány na ukrajinské duši

Asi čtvrtina ukrajinské populace se v důsledku války může potýkat s psychickými problémy, uvádí to zpráva WHO. Ukrajinská psycholožka Iryna Franková rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, s jakými duševními obtížemi se momentálně Ukrajinci vyrovnávají a co zemi v tomto ohledu čeká, až jednou válka skončí.

Události prezident Volodymyr Zelenskyj využil k oznámení větších personálních změn a představení nových spolupracovníků. Zároveň přislíbil přísnější postup proti korupci.

Ctít zásadu nulové tolerance ke korupci slibuje dál i ukrajinská vláda.

„Personální rozhodnutí Zelenského svědčí o klíčových prioritách státu. Žádné přivírání očí. Za války musí každý pochopit svou odpovědnost. (…) Prezident přímo reaguje na klíčový veřejný požadavek – spravedlnost pro všechny,“ napsal v úterý na Telegramu poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Kauza na ministerstvu obrany

Otřesy na ministerstvu obrany odstartovala minulý týden publikace serveru ZN.ua. Novináři napsali o podezření na předražené nákupy.

Úřad měl podepsat smlouvu za 13 miliard hřiven s firmou se základním kapitálem tisíc hřiven. Má jít o dodávky stravy pro vojenské jednotky umístěné v Poltavské, Sumské, Kyjevské, Žitomírské, Černihivské a Čerkaské oblasti, tedy daleko od aktivních bojů.

Podle ZN.ua jsou ceny některých potravin předražené dvakrát až třikrát. Jako příklad se uvádělo vejce za 17 hřiven za kus. Věc prošetřuje policie.

Ministerstvo kritiku odmítlo. Ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že se novináři dopustili nepřesností a špatného výkladu. U vajec podle něj nejde o cenu 17 hřiven za kus, ale o chybu dodavatele, který uvedl cenu za váhu vajec, a ne jejich počet. Údaje prý byly pouze ve špatné tabulce, která se už v prosinci opravila.

Reznikov dodal, že ceny vajec pro armádu tudíž byly nižší než tržní. Celou věc označil za „útok“ proti ministerstvu pod smyšlenou záminkou a za pokus podkopat důvěru v jeho úřad s cílem narušit jednání o dodávkách západní pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Ministerstvo tudíž dál tvrdí, že jsou obvinění nepodložená a neopodstatněná a že Šapovalov rezignoval kvůli zachování důvěry společnosti a kvůli ujištění mezinárodních partnerů.

Šapovalov nastoupil na ministerstvo obrany společně s Reznikovem, se kterým dříve pracoval na ministerstvu pro reintegraci dočasně okupovaných území.

Na kauzu reagovala prezidentská strana Služebník lidu, která v úterý představila zákon o zlepšení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek na rezortu obrany. Posílit se má i dohled parlamentu.

Korupce kolem generátorů

O funkci přišel už také zmíněný náměstek ministra pro místní rozvoj Vasyl Lozynský. Politika zadržela v pátek protikorupční policie.

Náměstek měl mít dohodu s nejmenovanými podnikateli, kteří s jeho pomocí dodali státu zařízení na obnovu kritické infrastruktury za přemrštěné ceny.

Na nákupy zařízení pro alternativní dodávky tepla a světla kvůli ruským útokům vyčlenila v létě ukrajinská vláda 1,7 miliardy hřiven. Mělo jít o nákup vybavení na řešení energetické krize v zemi – generátory, mobilní kotelny, čerpadla, cisterny a čističky vody.

Podle protikorupční policie zločinná skupina, ve které jsou státní i regionální úředníci, stojí za nafouknutými veřejnými zakázkami v hodnotě 280 milionů hřiven.

Rezignace u Zelenského

Svou rezignaci oznámil v úterý zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Důvod svého odstoupení neuvedl, nicméně podle ukrajinských médií by mohl být součástí plánovaných personálních změn. Zelenskyj už jeho rezignaci přijal. V úřadu by ho podle listu Ukrajinska pravda mohl nahradit dosavadní šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Třiatřicetiletý Tymošenko působil ve funkci zástupce šéfa prezidentské kanceláře od roku 2019 a měl na starosti regiony a regionální politiku. Se Zelenským spolupracoval také během jeho volební kampaně, kdy dohlížel na mediální a kreativní obsah.

Foto: Profimedia.cz

Odstupující zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Od začátku ruské invaze loni v únoru se Tymošenko podle ukrajinských médií zapletl do několika skandálů souvisejících s osobním užíváním drahých automobilů.

Například loni v říjnu ukrajinská média informovala, že Tymošenko jezdí SUV vozem značky Chevrolet Tahoe, který firma Generals Motors dodala na Ukrajinu pro dopravu lidí z bojových zón a k humanitárním misím.

Tymošenko všechna obvinění popíral.

„Odchod Tymošenka zapadá do schématu postupného odcházení lidí, které si s sebou přivedl Zelenskyj v roce 2019. Dříve to byli Hončaruk, Razumkov, Venediktová, Bakanov nebo třeba Bohdan. Ze Zelenského produkční společnosti Kvartal 95 už tam prakticky nezůstal nikdo,“ komentuje věc analytik AMO Michal Lebduška.

Kauza zástupce generálního prokurátora

Z funkce sám odstoupil zástupce generálního prokurátora Oleksij Symonenko. Vaz mu zlomila desetidenní rodinná dovolená ve Španělsku, kam vyrazil v lednu.

Prezident Zelenskyj následně rozhodl, že státní úředníci budou moci vyjíždět do zahraničí jen ze služebních důvodů.

Symonenko, který byl ve funkci od března 2020, na sebe upozornil například předloni v prosinci. Jako zástupce tehdejší generální prokurátorky Iryny Venediktové se podepsal pod obvinění exprezidenta Petra Porošenka z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace.

Generální prokurátorka obvinění podepsat nechtěla, a proto si vzala na pár hodin volno. Během té doby podpis připojil její zástupce.

Personální ztráty

Už minulý týden v úterý rezignoval poradce prezidenta Zelenského Oleksij Arestovyč. Důvodem bylo jeho vyjádření po ruském raketovém útoku na obytný dům v Dnipru, při kterém zemřely desítky lidí.

Ukrajinské ozbrojené síly už dříve uvedly, že dům zasáhla ruská střela Ch-22. Arestovyč ale krátce po útoku prohlásil, že střela trefila civilní objekt, protože ji sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Svým prohlášením fakticky obvinil ze smrti Ukrajinců vlastní ozbrojené složky. Ukrajinská armáda to odmítla a uvedla, že nedisponuje takovými zbraněmi, které by dokázaly Ch-22 sestřelit.

Ukrajina se také vyrovnává se smrtí ministra vnitra Denyse Monastyrského a jeho spolupracovníků při pádu vrtulníku na předměstí Kyjeva.

Monastyrskyj ve své funkci dohlížel na policejní, bezpečnostní a záchranné složky. Stal se jednou z rozpoznatelných tváří odporu vůči ruské invazi a v médiích informoval o škodách a ztrátách způsobených ruskými útoky.

Reklama

Doporučované